avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... De care cheltuieli este scutita o persoana scoasa de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

De care cheltuieli este scutita o persoana scoasa de la intretinere?

Ma numesc Camelia
Incepind cu luna MAI 2010 am scos 2 pers. de la intretinere noi fiind 3 au plecat la tara pentru toata vara.Administratora mi-a spus ca nu le scoate decit gunoiul.atit, restul platesc si anume: femeia de servici, administatora, presedinte, lumina pe scara, interfon.
Este normal asa?
care-i legea va rog s-o citesc si eu
Va multumesc din suflet!!!
Din cate cunosc eu, cheltuielile de intretinere se impart in doua mari categorii: cheltuieli ce se calculeaza pe numarul de apartamente si cheltuieli ce se calculeaza pe numarul de persoane.
Astfel, gunoiul, lumina pe scara, liftul, curatenia spatiilor comune, iluminaltul spatiilor comune, consumul de gaze, se calculeaza in functie de numarul de persoane.
Alte cheltuieli sunt aferente apartamentului.
Se prea poate ca administratorul sa fi gresit cand a mentionat faptul ca va va calcula in continuare cheltuielile enumerate de dvs.
Astfel, art 47 din Legea nr. 230/2007 prevede ca:
Cheltuielile asociaţiei de proprietari sunt următoarele:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în proprietăţi individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcţie de suprafaţa utilă a proprietăţii individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.
Art. 48. - (1) Stabilirea şi repartizarea sumei care priveşte proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac proporţional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună.
(2) Cheltuielile efectuate de asociaţia de proprietari pentru plata unor servicii de utilităţi publice sau de altă natură, legate de proprietăţile individuale din condominiu şi care nu se facturează individual pe fiecare dintre acestea, se repartizează după acelaşi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, în conformitate cu prevederile contractului încheiat cu furnizorul respectivului serviciu.
Legea 230/2007 si in special HG 1588/2007 care reglementeaza aceste aspecte.

Va pot spune ca legal persoanele care sunt scoase de la intretinere sunt scutite de plata energiei electrice, a gazelor si a gunoiului. Aceste trei utilitati si servicii se impart pe numar de persoane.

In rest toate celelalte cheltuieli se impart fie in functie de consum, fie in functie de cota-parte indiviza (suprafata)...in cea mai mare parte, deci nu are relevanta daca sunteti 1 sau 3 persoane in casa..
vaduva mihai a scris:

Din cate cunosc eu, cheltuielile de intretinere se impart in doua mari categorii: cheltuieli ce se calculeaza pe numarul de apartamente si cheltuieli ce se calculeaza pe numarul de persoane.

Vedeti ca mai jos ati citat din legea 230/2007 si va rog sa constatati ca nicaieri intre cele 6 categorii de cheltuieli (de la "a" la "f") nu se prevede vreo cheltuiala pe numar de apartamente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Costuri intretinere apartament nelocuit kitty35 kitty35 Buna ziua.As avea o intrebare pentru dumneavoastra..Avand in vedere ca nu locuiesc in apartament de 2 ani de zile ,este totul platit la zi ,de ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Ce cheltuieli pot fi incluse la rubrica "cota indiviza/apartament" nicoleta_85 nicoleta_85 recent m-am mutat cu chirie intr-un bloc. am observat ca intretinerea pentru garsoniera in care m-am mutat este dubla fata de ce plateam pentru apartamentul ... (vezi toată discuția)
Locuinta de vacanta - ra carmenbucur carmenbucur Titlu : Locuinta de vacanta - care sunt cheltuielile corecte de achitat ??? Am o locuinta de vacanta, o garsoniera la munte, dar acolo ajung destul de ... (vezi toată discuția)