avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Procedura de judecata
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Procedura de judecata

As dori un mic ajutor din partea celor care stiu sau au avut experienta in asa ceva..
Am cateva intrebari legate de cazul pe care il am cu MApN. Istoria este asa:
1) S-a judecat la Comisia de Jurisdictie contestatia mea - Am castigat argumentand ca s-au depasit cele 60 zile in care trebuia efectuata cercetarea administrativa
2) UM trimite la Comisie un document prin care cere rejudecarea argumentand ca s-a descoperit un DOCUMENT NOU. Acest document mentionez ca exista la data cand s-a dat prima decizie , cea de la punctul 1)
3) Se rejudeca - UM castiga si repune procesul pe fond
4) La termenul cand UM a castigat si a repus nu fost citat si nici nu am putut sa ajung. In ziua respectiva am avut nunta. Am primit un telefon cu o zi inainte de la o persoana sa ma instiinteze ca maine e termenul si daca pot ajunge ..in caz ca nu pot se judeca oricum. Eu am cerut un nou termen persoanei cu care am vorbit la telefon si am vazut ca nu mi s-a dat.
Intrebarile mele pana acum:
1) Ce inseamna un Document Nou si unde pot gasi o jurisprudenta legata de acest fapt? Acest document a fost tot timpul in dosarele UM..nu a fost la mine ...m-ar interesa articole de lege de care m-as putea folosi....
2) A doua intrebare....mie mi s-a refuzat dreptul la aparare si s-a judecat fara sa fiu citat si sa am posibilitatea sa pot veni. Unde as putea gasi articole legate de acest fapt .
Va multumesc. Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:53, 4 Iunie 2010
Eu cred ca ar trebui sa detaliati despre ce fel de cercetare administrativa este vorba(in urma carei situatii),dar mai ales sa ne comunicati ce statut aveti dvs.in cadrul respectivei unitati militare
furnizati actul normativ sau ordinele / instructiuniel in baza carora functioneaza comisia de disciplina. Acolo se mentioneaza ce drepturi aveti precum si procedura de cercetare prealabila.
notiunea de inscris nou se poate gasi in jurisprudenta instantelor de recurs - in general Curtile de Apel insa comisa de disciplina nu este obligata sa tina seama de aceste decizii.
Revin cu completari:
Am fost ofiter in MApN.
Am trecut in rezerva in iulie 2008.
Am activat la o unitate care nu avea personal sau financiar....eram alocati la esalonul superior.
Am fost trecut in rezerva cu plata cheltuielilor de scolarizare aferente perioadei pe care o mai aveam de executat.
Dat fiind faptul ca nu aveam la noi la unitate personal si financiar, esalonul superior la care eram alocati a primit Ordinul de trecere in rezerva si avea indatorirea sa intocmeasca procesul verbal de cercetare administrativa.
Potrivit OG 121/1998 privind raspunderea militarilor termenul legal de intocmire a acestui proces verbal este de 60 de zile de la data cand comandantul ia la cunostinta de paguba. Mentionez aici faptul ca la mine la unitate nu a ajuns ordinul propriu zis de trecere in rezerva ci am fost informati printr-o adresa de acest fapt de la esalonul superior.
Trec cele 60 zile. trec chiar mai mult. Peste 3 luni, unitatea militara unde am lucrat trimite o adresa la esalonul superior sa ii intrebe daca fac ei cercetarea adm sau o fac cei de la unitatea mea. Ei primesc un raspuns ca nu au competenta si o face deci esalonul superior. Trecuse deja de mult cele 60 zile. A doua zi dupa aceasta adresa se da in OZU comisia si incepe cercetarea adm care se incheie in mai putin de 60 zile.
Urmeaza acum calea pe care eu am urmat-o:
1) Am facut contestatie ca s-au depasit cele 60 zile de cand cdt a luat la cunostinta de trecerea in rezerva si astfel se anuleaza procesul verbal.
2) Am primit raspuns si imi zic ca nu este adevarat ca cele 60 zile decurg de la data cand au dat ei in OZU..adica la 3 luni si ceva de cand am trecut in rezerva
3) Fac plangere la Comisia de Jurisdictie a Imputatiilor. Imi accepta plangerea si imi da dreptate. Anuleaza procesul verbal de cercetare. Comisia il intreaba chiar pe reprezentantul unitatii de ce nu a facut pana acum cercetarea...care a fost pozitia mea....el normal ca nu are ce sa raspunda.
4) Peste 2 sapt de la decizia comisiei de jurisdictie, unitatea militara depunde o cerere prin care solicita repunerea pe rol pt ca s-au descoperit acte si fapte noi care ar putea schimba decizia favorabila mie.
5) Nu sunt instiintat oficial de lucrurile de la punctul 4) si ca o sa aiba loc un nou termen. Cu o zi inainte de termenul fixat de Comisia de jurisdictie, primesc un telefon pe la 6 seara de la un colonel....care ma anunta ca maine o sa aiba loc noul termen si ma intreaba daca pot sa vin. A doua zi am avut nunta...si normal ca nu am putut veni.
6) Se rejudeca la Comisia de jurisdictie. Accepta noile documente si anuleaza decizia anterioara a Comisiei de jurisdictie , cea in care imi dadea castig de cauza. Documentul care "s-a gasit" este o adresa trimisa de unitatea la care eu am lucrat si pe care am descris-o la inceput (cea care a fost trimisa la 90 zile, chiar mai bine). Comisia de jurisdictie considera ca acest document nou este punctul de reper in calcularea celor 60 zile, deoarece atunci comandantul a fost anuntat ca s-a produs o paguba. Accepta acest document, chiar daca acest document a existat tot timpul in arhiva unitati militare. adica si la prima decizie a comisiei de jurisdictie el exista la unitatea militara care a facut cercetarea.
Comisia ignora faptul ca acest document nu este nou si mai ignora faptul ca de cand am trecut in rezerva, comandantul unitatii care a facut cercetarea adm a stiut ca eu am trecut in rezerva, adica conform ordonantei 121 a fost instiintat. Daca ar fi fost sa nu stie, s-ar fi produs unul din urmatoarele: as fi fost considerat dezertor in 72 ore, m-ar fi platit in continuare etc.
7) Mergem apoi la Curtea de Apel sa ne judecam
8) La curtea de apel aceeasi situatie: Judecatorul nici nu tine seama de argumentele noastre si anume:
a) nu am fost citati sa ne prezentam si nu ni s-a acordat un termen. Atunci cand am fost sunat cu o zi inainte sa aiba loc sedinta Comisiei de jurisdictie am zis d-lui care m-a sunat ca nu pot ajunge si am nevoie de un nou termen.
Argumentul judecatorului a fost acela pe care l-au avut si cei din MApN: trebuia f OG 121 sa prezint probe ca nu am putut sa vin. Noi i-am zis ca daca ne-ar fi dat un termen, cum este si normal, mai ales ca nu cerusem nici unul pana atunci, data viitoare la Comisia de jurisdictie i-am fi prezentat dovada ca ne-am casatorit.
b) judecatorul nu tine seama de dovada ca cele 60 zile se considera de la data trecerii mele in rezerva. Am luat data ca reper, desi comandantul unitatii care a facut cercetarea stia inainte de data cand am trecut in rezerva ca eu o sa fiu trecut.Dar am zis sa fie data ca reper si de acolo sa se calculeze 60 zile. Judecatorul reproduce in justificare ce a scris si Comisia de jurisdictie : cele 60 zile trec de cand a fost descoperit acel document "nou".
Cam asta a fost cazul. urmeaza acum sa facem recurs si sa speram ca o sa vada si alti judecatori altfel.
As avea urmatoarele intrebari, acum cand o sa imi pregatesc recursul:
1) ce argument sa mai folosesc pentru a arata ca acel document pe care ei se bazeaza si numara 60 zile nu este unul nou? el a existat tot timpul in curtea lor
2) ce argument sa folosesc ca mi s-a incalcat dreptul la aparare?
In incheiere.....inca un lucru pe care nu l-am zis: de 1 an 2 luni am titlu executoriu emis pe numele meu pentru recuperarea pagubei si de cateva luni am proprire pe conturi. Asta pentru ca UM inainte de a lua eu la cunostinta de procesul de cercetare adm a trimis spre executare la circa financiara decizia de imputare.
Orice alt sfat este binevenit. Ieri am fost foarte tristi pentru ca am simtit prima data ca lupta cu justitia si cu statul e din start pierduta.
Cu stima.
Situatia este complexa ca dvs.sa va puteti apara singur cu succes,sunt o serie de acte,al caror continut l-ati descris,dar care trebuiesc vazute nemijlocit,de un avocat priceput,parerea mea in aceasta situatie ar fi,ca in masura posibilitatilor financiare,sa va angajati un avocat.
Nici eu nu consider act nou,respectivul document,dar acesta trebuie evaluat si in raport de toate celalalte acte,ca ansamblu probatoriu.
In al doilea rand,trebuia sa depuneti in scris,cerere/raport ca urma sa va casatoriti in ziua respectiva.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iunie 2010
Radu Gabrian, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare decizie administrativ jurisdictionala bogdan1981 bogdan1981 Buna ziua. Am lucrat in MApN. Mi-am dat demisia inainte de termenul de 8 ani minim si in urma cercetarii administrative a reiesit o suma de plata. Am depus ... (vezi toată discuția)
Depasirea termenului de cercetare administrativa. ce avantaj am in aceasta situatie? Adrian1483 Adrian1483 In urma demisiei din sistemul militar, o comisie locala, legal abilitata a dispus recuperarea cheltuielilor facute cu scolarizarea mea. Am contestat deciza ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea termenelor si conditiilor prevazute de o.g. 121 / 1998 macauctin macauctin Citez din O.G. 121 / 1998: ...Art. 22. - (1) Comandantul sau şeful unităţii care a constatat sau a luat cunoştinţă de producerea unei pagube dispune, ... (vezi toată discuția)