am facut succesiunea la notar, de comun acord, in acelasi timp am vandut si casa bunicului si ne-am impartit banii dupa cum a stabilit notarul cotele (unii fiind mostenitori dintr-o casatorie anterioara a bunicului).
Acum am mai facut odata socoteala si cota mea a fost calculata gresit, prin urmare am luat mai putini bani decat mi se cuveneau. Notarul recunoaste ca da, a calculat gresit, cota era mai mare, dar ridica din umeri: el n-are ce face, sa-mi dea ceilalti mostenitori diferenta de bani. Normal ca ceilalti mostenitori nici nu vor sa auda de asa ceva. Ce pot face?
Casa am vandut-o facandu-i procura cumparatorului, nu am facut inca partajul ci doar succesiunea, au fost eliberate certificatele de mostenitor si atat.
PS-off topic: certificatele de mostenitor nu ar trebui sa fie nominale? ca astea pe care le-am primit toti sunt identice, cu masa succesorala, mostenitorii si cotele. Asa trebuie?
Multumesc.
nu sunt nominale, dar poti cere o rectificare de la notar......pentru cota gresit calculata......sau la partaj soliciti instantei sa constate eroarea materiala...... dar intr-adevar notarul nu poate obliga pe ceilalti sa iti achite diferente doar instanta
Prin instanta se poate solicita rectificarea certificatului de mostenitor in ceea ce priveste cota parte. Notarul nu poate anula certificatul de mostenitor ci doar elibera un supliment dar nu este cazul in speta. Astfel incit numai instanta poate reglementa situatia de fata, caz in care nu uitati sa chemati in judecata pe toti mostenitorii....
cnf art 88 lg 36/1995, alin 1, cei ce se considera vatamati in drepturile lor prin emiterea certificatului de mostenitorpot cere instantei anularea lui si stabilirea drepturilor cnf legii.. in cazul anularii, notarul elibereaza un nou certificat pe baza hot judecatoresti definitive.
model
DOMNULE PRESEDINTE
subsemnatul....../domiciliat....chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul.....domici......pt
ANULAREA CERTIF DE MOSTENITOR
nr...din.....eliberat de .....prin care s-a consfintit imparteala succesiunii defunctului...... decedat la ......
si EFECTUAREA UNEI NOI IMPARTELI
pentru ca ......
IN FAPT................................
IN DREPT, imi intemeiez prezenta act pe dispozitiile art 83 si 88 lg 36/1995
dovada act inteleg sa o fac cu interogatoriul paratului, acte si martori.
depui in 2 exem.+ chitanta plata taxei de timbru+ timbru judiciar