avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare cu act sub semnatura privata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare cu act sub semnatura privata (chitanta de mana)

Inainte de decesul bunicii mele, in 1976, tatal meu a instrainat printr-o chitanta de mana, o casa de locuit, fara acordul expres al bunicii mele (nu exista semnatura bunicii mele in chitanta de mana, nici vreo procura, nici vreun alt act prin care bunica sa-si fi dat acordul pentru aceasta vanzare).
Bunica mea a decedat dupa 2 luni de la realizarea de catre tatal meu a acestei tranzactii.
Precizez ca in acel act nu se specifica nimic despre despre teren.
Bunica mea detinea la acea vreme, conform certificatului de mostenitor dupa bunicul meu, terenul (obtinut preintr-un act de donatie de la strabunica) si 5/8 din casa, iar tatal meu 3/8 din casa.
Sunt in litigiu cu o persoana care ocupa acel teren, nemailocuind in casa respectiva (in 35 de ani casa s-a degradat).

1. Este acel act lovit de nulitate, in ipoteza ca vanzarea-cumpararea a fost facuta cu rea credinta atat de catre vanzator cat si de cumparator, in sensul ca amandoi cunosteau faptul ca in momentul respectiv bunica mea traia ?
Daca da, va rog sa invocati si articolul de lege corespunzator.

2. Pot avea sanse de revendicare a casei si mai ales a terenului ?

Multumesc anticipat pentru raspuns !
Ultima modificare: Duminică, 18 Septembrie 2011
ContSters222775, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters222775 , utilizator 16:22, 19 Septembrie 2011
Chitanta este valabila. Tatal dv nu putea vinde si terenul pt ca ii era interzis la acea vreme, daca il instraina intra in proprietatea Statului. In functie de situatia juridica a casei cat si a terenului ce se vrea a fi dobandit, se poate aprecia asupra sanselor.
Vanzarea este valabila daca avand in vedere ca tatal dvs si bunica nu ar fi facut partajul dupa eliberarea certificatului de mostenitor, tatal dvs vanzand avand credinta ca dupa partaj Casa ar fi cazut in lotul lui. Oricum dupa moartea bunicii dvs , fiind singurul copil, dreptul de proprietate s a consolidat, dobandind si cota mamei dansului. Deci dreptul cumparatorului si pe cota bunicii s a consolidat.
Multumesc frumos pentru raspuns.

Ofer mai multe amanunte ca sa-mi spuneti daca am sanse de obtinere a terenului.

Casa este degradata, demolabila, nu mai prezinta interes.
Problema este terenul.
In ceea ce priveste situatia juridica a terenului, acolo sunt de fapt doua proprietati:

- o suprafata a bunicii mele, cu precizarea ca nu este terenul de sub casa;
- cealalata suprafata a matusii mele - dupa matusa mea, eu am un testament autentic, nerevocat, matusa mea neavand mostenitori pe linie directa (copii).

Dupa o serie de acte vechi am reusit sa fac o schita completa a proprietatii, cu vecinatati si stiu acum care este partea din teren a bunicii mele si care este cea a matusii mele.

Precizez ca bunica, tata si matusa sunt in prezent decedati, bunica a decedat in 1976, tata a decedat in 1997 iar matusa mea a decedat in anul 1999.

De asemenea precizez ca in 1989 imobilul a fost expropriat, dar casa nu a fost demolata si nici terenul preluat, pentru ca a venit Revolutia din 1989.
Exista insa decretul de expropriere, s-a facut si calculul pentru despagubiri, insa acestea nu au fost ridicate (nici de persoana care avea posesia, probabil din lipsa de acte de proprietate si nici de tatal meu / matusa mea).
In 1993 matusa mea a primit pe acea adresa o somatie de plata a impozitului (pe care am vazut-o la dosar), lucru care banuiesc ca dovedeste faptul ca ea era proprietara la acea vreme.
De asemenea am informatii ca persoana care poseda actualmente terenul a primit in 1989 un apartament despagubire pentru acel imobil (cercetarile sunt in curs).
Impozitul nu a fost platit din 1976 pana in 199x (cred ca 1995,1996, cam asa), de aceea la vremea exproprierii, in actul de despagubire apare mentiunea ca se vireaza suma de... catre Circumscriptia Financiara, pe numele bunicului meu si a matusii mele, suma ce banuiesc ca reprezinta impozit.
Precizez ca nici tatal meu si nici persoana care poseda in prezent imobilul nu au depus diligentele necesare pentru reglementarea situatiei juridice a imobilului (teren + casa) din 1976 si pana in 2009.
In 2009, pe baza unor acte gasite in arhiva familiei eu am inceput sa ma interesez de aceasta proprietate. Acum am mai multe actiuni pe rol la Judecatorie.
Am si un certificat de mostenitor dupa bunica, obtinut legal, la notar (am deschis succesiunea in anul 2009) dar si o actiune intentata de partea adversa pentru anularea acestui certificat de mostenitor.
Precizez ca persoana care m-a dat in judecata nu este cea care a semnat chitanta de mana ci sotia acestuia, in prezent ei fiind divortati. In momentul in care chitanta de mana a fost semnata ei erau casatoriti. Nu s-a facut partaj. Persoana care a semnat chitanta de mana apare in actiune, dar nu s-a prezentat niciodata, la nici o infatisare, nefiind de gasit la domiciliu (pentru mine este o enigma unde este aceasta persoana).
In prezent exista pe rol o "cerere reconventionala" din partea mea si o actiune de "hotarare care sa tine loc de act autentic" cu invocarea uzucapiunii de 30 de ani in subsidiar, de partea adversa.

In conditiile aratate, ma intereseaza sa-mi spuneti daca am sanse pentru obtinerea terenului ?

Multumesc anticipat pentru raspuns !
Ultima modificare: Duminică, 18 Septembrie 2011
ContSters222775, utilizator
Angajati-va un avocat...actiunea nu este una simpla, iar chestiuni de procedura va pot salva.pentru a i se admite actiunea trebuie sa demonstreze o sumedenie de lucruri
Multumesc frumos pentru raspuns !
Am deja un avocat care ma reprezinta in proces, vroiam sa imi dau seama daca am sanse in continuare ? Procesul treneaza de vreo 2 ani si acum sunt in faza de apel cu procesul de anulare certificat de mostenitor (sentinta instantei de fond la rejudecare a fost in defavoarea mea, din pacate pentru mine)...
Ultima modificare: Duminică, 18 Septembrie 2011
ContSters222775, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune complicata ! ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunica mea a decedat in anul 1976, iar tatal meu, care a fost unic mostenitor, a decedat in anul 1997. Tatal meu nu a ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Tata a facut o chitanta de mana prin care vindea o casa de locuit in provincie (despre teren nu a specificat nimic) cat timp bunica mea traia, cu ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele aspecte: 1. Am eu calitate procesuala activa/pasiva si pot fi dat in judecata pe uzucapiune ... (vezi toată discuția)