avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune de 30 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune de 30 de ani

Buna seara,

Am cateva intrebari referitoare la uzucapiunea de 30 de ani.
Trebuie sa specific de la bun inceput ca eu am fost chemat in judecata (deci sunt parat) intr-un proces al carui obiect principal este hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare cu invocarea uzucapiunii de 30 de ani in subsidiar.
Pe scurt, in anul 2009 am fost chemat in judecata in calitate de mostenitor al tatalui meu (in prezent decedat), care in anul 1976 a facut o chitanta de mana pentru instrainarea unei case de locuit (in chitanta nespecificand-se nimic despre teren) si a incasat niste bani. Aceasta chitanta a fost facuta cat timp bunul era indiviziune (bunica mea traia la acel moment si matusa mea, sora bunicii era de asemenea proprietara acolo si traia la acel moment), fara sa existe pe chitanta de mana semnaturile bunicii si matusii. Atat bunica cat si matusa sunt in prezent decedate (bunica a decedat inaintea tatalui meu iar matusa a decedat dupa tatal meu).
Eu sunt singurul mostenitor dupa tatal meu si dupa matusa mea (dupa tata am certificat de mostenitor, iar dupa matusa exista un testament autentificat nerevocat prin care imi lasa universalitatea tuturor bunurilor dansei) insa pentru care eu nu am facut inca certificat de legatar (in termenul de 6 luni).
Nu exista mostenitori rezervatari dupa matusa mea (nu a avut copii) iar fratii si surorile dansei sunt decedati.
Cert este ca eu am acceptat tacit mostenirea dupa matusa mea, eu am inmormantat-o si am preluat bunurile mobile pe care dansa le avea la momentul decesului

Intrebari:

1. Decretul de expropriere nr. 12 / ianuarie 1989 intrerupe uzucapiunea ?
Precizez ca acest decret nu si-a produs efectele, deoarece casa nu a fost demolata (a venit Revolutia din 1989), dar exista proces verbal cu evaluarea imobilului la acea vreme si despagubiri care s-au acordat dar care nu au fost ridicate de proprietar (precizez ca in documentele de la expropriere a fost trecut ca proprietar persoana care a fost gasita acolo, dar care cu un an inainte de expropriere a divortat si a plecat de la locuinta lasand-o acolo pe fosta lui sotie, care nu mai locuieste nici dansa acolo, dar totusi are posesia acelui imobil) ???

2. In ipoteza in care decretul de expropriere intrerupe uzucapiunea, cum se calculeaza perioada de uzucapiune in continuare (incepand din 1991 de la legea 18) ???

Astept rapunsurile Dvs.

Multumesc frumos anticipat !

Cu stima,

Radu
Cel mai recent răspuns: ContSters275905 , utilizator 00:05, 6 Ianuarie 2013
Intr-o astfel de speta era foarte important sa fiti asistat de un avocat care sa depuna o cerere reconventionala prin care sa arate situatia de fapt precum si apararile dvs fata de actiunea introdusa.
Sunt mai multe aspecte juridice de clarificat, respectiv daca reclamantii v-au chemat in judecata doar in calitate de mostenitor al defunctului dvs tata sau si al matusii?
Este important de invocat si de urmarit daca din probele administrate reclamantii solicita sa se constate ca s-a implinit termenul de uzucapiune doar fata de cel ce figureaza in chitanta de mana sau si-au produs probe si fata de ceilalti proprietari.
Oricum, in primul rand trebuia invocata exceptia inadmisibilitatii actiunii intrucat cel care a semnat chitanta de mana a vandut si ceva ce nu ii apartinea, fiind vorba de un imobil in indiviziune asupra caruia aveau calitate de coproprietari pe langa semnatarul chitantei atat bunica, cat si matusa dvs.

Referitor la decretul 12/1989 practica judiciara nu este unitara, insa procesul verbal de evacuare incheiat la acel moment face dovada clara daca reclamantul avea sau nu posesia si astfel se poate constata daca s-a indeplinit termenul sau nu.

Daca ati fost chemat inca din 2009 in instanta, nu exista inca o hotarare, macar in fond?

Sfatul meu este sa faceti rost de actele existente in dosarul de uzucapiune si impreuna cu alte acte pe care le considerati relevante sa va prezentati la un cabinet de avocatura ca sa beneficiati de o consultatie concludenta, bazata pe documente.
Va multumesc frumos pentru raspuns.
In acest proces am avocat care a depus cerere reconventionala in care eu am depus acte certe de proprietate pentru partea matusii mele, inclusiv testamentul autentic nerevocat.
Reclamantii m-au chemat in judecata doar in calitate de mostenitor al defunctului meu tata (au invocat in principal doar chitanta de mana si uzucapiunea de 30 de ani in subsidiar, nefacandu-se referire in actiune si la matusa mea).

Momentan nu exista inca o hotarare deoarece procesul nefiind inca repus pe rol de partea adversa (fiind in prezent suspendat conf.art. 244 alin.1, C.pr.civ.), iar motivul suspendarii a incetat de circa 3 luni de zile, in favoarea partii adverse (a fost vorba de un act pe care dupa 3 ani de proces instanta mi l-a anulat).
Vroiam sa stiu doar daca as avea sanse reale in ipoteza repunerii pe rol a procesului si ma intreb de ce partea adversa nu a repus inca pe rol acest proces.
Mai vreau sa stiu daca uzucapiunea opereaza si pentru coproprietar (matusa mea) ?

Ce ma sfatuiti ?

Va multumesc frumos !

Toate cele bune.

Cu stima,

Radu
Ultima modificare: Duminică, 6 Ianuarie 2013
ContSters275905, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele aspecte: 1. Am eu calitate procesuala activa/pasiva si pot fi dat in judecata pe uzucapiune ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare cu act sub semnatura privata (chitanta de mana) ContSters222775 ContSters222775 Inainte de decesul bunicii mele, in 1976, tatal meu a instrainat printr-o chitanta de mana, o casa de locuit, fara acordul expres al bunicii mele (nu exista ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Tata a facut o chitanta de mana prin care vindea o casa de locuit in provincie (despre teren nu a specificat nimic) cat timp bunica mea traia, cu ... (vezi toată discuția)