avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hot. judec. de anulare a cert. de most. se investeste ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hot. judec. de anulare a cert. de most. se investeste cu formula executorie sau nu?

Buna ziua.

Puteti sa imi spuneti, va rog, daca o sentinta devenita irevocabila prin recurare trebuie investita cu formula executorie?

In dispozitivul sentintei scrie ca: "In baza art. 88 din legea nr. 36/1995, hotararea definitiva si irevocabila se va comunica la notariatul care a facut certificatul a carui anulare a fost solicitata".

Art. 88 din LG 36/1995 alin. (2) spune ca:
"În acest scop, instanţelor judecătoreşti le revine obligaţia de a trimite la biroul notarului public competent în soluţionarea cauzei copie de pe hotărârea rămasă definitivă şi irevocabilă, împreună cu dosarul notarial, dacă a fost cerut în timpul judecăţii."

O asemenea sentinta s-ar incadra in exceptiile prevazute de art. 374 alin. (1) cod proc. civ. daca se prevede ca
"...afara de ....alte hotarari sau inscrisuri prevazute de lege, care se executa fara formula executorie",
iar art. 88 din LG 36/1995 prevede ca
"În cazul anulării certificatului de moştenitor, notarul public va elibera un nou certificat, pe baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile."

Se poate intelege ca aceasta categorie a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a anulat un certificat de mostenitor ar intra in categoria hotararilor care se executa fara formula executorie?

Multumesc anticipat pentru explicatii.
Ultima modificare: Duminică, 10 Octombrie 2010
serviciuapasarichioi, utilizator
Cel mai recent răspuns: serviciuapasarichioi , utilizator 10:23, 11 Octombrie 2010
Inseamna ca potrivit legii, prin biroul executari civile, hotararea ramasa definitiva si irevocabila se comunica biroului notarial competent.
Cu privire la legalizare hotararii , aceasta este obligatorie pt a avea valoare in fata organelor unde va fi prezentata.
Investirea cu formula executorie , se face pt recuperarea cheltuielilor judiciare.
Si pentru punerea in executare a anularii certificatului de mostenitor nu este necesara investirea ei cu formula executorie?
Se poate investi cu formula executorie exemplarul original sau o copie de pe sentinta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma informati adrian68 adrian68 buna ziua,sunt divortat de 10 ani ,sentinta este definitiva si executorie si anul acesta vreau sa ma recasatoresc si mi sa spus de la starea civila ca sentinta ... (vezi toată discuția)
Definitiva si irevocabila bogdan77m bogdan77m Buna ziua! Am castigat la instanta de fond un teren. Paratul a facut recurs, dar am avut si aici castig de cauza. Acum pe care dintre sentinte pot cere ... (vezi toată discuția)
Executare silitã cheltuieli de judecata Farkas Traian Farkas Traian În urma unui proces, instanţa a pronunţat o hotărâre irevocabilă, prin care obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată. Aceasta mai trebuie ... (vezi toată discuția)