Am 50 de ani si din nefericire am si un cancer de sin in curs de tratamentsi o insuficienta renala cronica,motiv pt care doresc sa ma pensionez pe caz de boala.As dori totusi sa lucrez 4 ore.doresc sa stiu care este modalitatea de calcul a pensiei,mentionez ca am 29ani si 6luni lucrati ca asistenta medicala.Am lucrat in ture de noapte si la sectii unde am avut spor de periclitare.
Pentru a benefia de pensie de invaliditate este necesar sa va adresati cabinetului de expertiză medicală care funcţionează pe lângă Casa teritorială de pensii din localitatea dumneavoastră.
Cu privire la încadrarea sau neîncadrarea într-un grad de invaliditate, numai medicul expert de asigurări sociale se poate pronunţa, pe baza documentarului medical pus la dispoziţie de medicul primar ( de specialitate).
Numai încadrarea în gradul III de invaliditate vă permite să puteţi continua activitatea cu timp redus la 4 ore/zi.
Procedura de încadrare în grad de invaliditate este cea prevăzută la punctul C din Ordinul 340/2001 al MMSSF.
Calculul pensiei de invaliditate se face potrivit dispoziţilor art.76, 77,78 din Legea nr. 19/2000.
Astfel:
- cunatumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.
În speţa dumneavoastră, se determină punctajul anual pentru întregul stagiu de cotizare realizat de 29 ani şi 6 luni şi se înmulţeşte cu valoarea unui punct de pensie.
- având în vedere faptul că la acest moment stagiul complet de cotizare pentru o femeie, este de 30 de ani, iar dumneavoastră nu aţi realizat decât un stagiu de 29 ani şi 6 luni, potrivit art. 59, din Legea nr. 19/2000 vi se v-a acorda stagiu potenţial pentru diferenţa de 6 luni, în conformitate cu dispoziţiile art 78, alin. 6, la lege.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Calcul pensie
Corina Chilom
buna ziua!
as vrea si eu, daca are cineva, modul de calcul al pensiei.
pentru pensia anticipata si pentru cea pe caz de boala. mi-a zis cineva ca pensia ... (vezi toată discuția)
Pensia de boala
marcelinio
Spuneti-mi va rog daca in momentul depunerii dosarului de pensionare( de boala) conteaza daca sunt in campul muncii sau nu.In ce constau diferentele si ... (vezi toată discuția)