avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere contract de munca

Buna ziua! Am si eu o problema si sper ca o sa primesc raspuns de la dumneavoastra.
Am lucrat la un magazin in functia de lucrator comercial,cu carte de munca din ianuarie 2009 pana la sfarsitul lunii mai a anului in curs.Lucram 3 zile si 3 zile aveam liber.Programul era de la 7.00 la 20.30 fara pauza de masa.In afara de liberul de tura singurele zile in care stateam acasa erau prima zi de Craciun,prima zi de Paste si 1 ianuarie.De concediu de odihna,va dati seama ca nici nu poate fi vorba.Nefiind de ajuns ca atat eu cat si colega mea am fost exploatate cat de mult s-a putut si sa ne arate ca dumnealui este un patron care isi "apreciaza" angajatii,anul trecut am primit 250 Ron bani pe concediu (salariul fiind 600 Ron).
Dupa ce am fost anuntata ca o sa mi se desfaca contractul de munca (tin sa precizez ca nu am primit nici preaviz) si amenintari ca o sa faca in asa fel incat sa nu primesc nici somaj,s-a hotarat,in cele din urma sa imi dea somajul.
Acum,intrebarile:este adevarat ca trebuie sa mi se plateasca concediul de odihna si pe anul trecut si pe anul acesta? Este adevarat ca trebuie sa mi se dea minim un salariu compensator? Poate face in asa fel incat sa nu imi mai dea nici un ban?
Va multumesc anticipat pt raspuns!
Cel mai recent răspuns: kristinik , utilizator 20:06, 4 Iunie 2010
da. da...Dumnezeu stie!
Da, daca nu ati efectuat concediul de odihna pentru anul trecut si anul in curs, la incetarea contractului de munca angajatorul trebuie sa va compenseze in bani zilele de concediu neefectuate. Insa, daca ati semnat vreo cerere de concediu fara sa va fi luat efectiv concediul, angajatorul are castig de cauza.

In ceea ce priveste salariul compensatoriu, angajatorul este obligat sa respecte prevederile Codului muncii care la art. 67 prevede urmatoarele:
”Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil” si prevederile art.78 din contractul colectv de munca la nivel national:
(1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare a unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Va multumesc pt promptitudinea cu care ati raspuns si sper ca maine,cand ma duc sa semnez actele de somaj,sa nu am nici o surpriza neplacuta...Din pacate,genul acesta de oameni se bazeaza pe faptul ca au bani si relatii.Asta este si motivul pt care evaziunea fiscala,falsul in acte si mita or sa fie mereu "la loc de cinste" in tara noastra.Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul! Va multumesc!
Surprize puteti avea ..insa trebuie a stiti ca daca nu a platit contributia la somaj nu veti beneficia de indemnizatia de somaj , chiar daca indepliniti celelalte conditii pentru acordarea acesteia.
De asemenea, trebuie sa va inmaneze si Adeverinta pentru somaj - Adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Am fost astazi sa semnez actele pt somaj. Ca sa terminam mai repede cu tot balamucul acesta care m-a obosit psihic,i-am semnat foaia de preaviz (cu toate ca nu am avut asa ceva,el a trecut ca mi-a dat preaviz la inceputul lunii mai pana pe 3.06.).Am semnat si decizia de incetare a contractului pe motiv ca societatea a facut restructurari (parca art 65.1),dar nu am vrut sa ii semnez statul de plata pe luna mai.L-am contactat telefonic si mi-a spus ca nu o sa mai bage actele pt somaj pt ca nu am semnat statul de plata.I-am spus de banii pe concediu si a zis ca de la el nu mai vad nici un ban,i-am spus de salariul compensator si a spus ca nu e obligat sa dea asa ceva pt ca el nu are nu stiu ce contract...
Contributiile le-a platit pt k acum o luna o colega a ramas in postnatal si nu a avut probleme cu actele.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iunie 2010
kristinik, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintarea postului,concedierea lory98 lory98 Sunt chemata la servici pentru a-mi semna demisia din partea angajatorului pe motiv ca se desfiinteaza postul.Momentan sunt in concediu de odihna trimisa ... (vezi toată discuția)
Pot cere sa fiu data in somaj? Ionescu Dana Ionescu Dana Acum o saptamana(cu o zi inainte de concediu de odihna), am fost anuntata ca am preaviz pana pe 15 septembrie adica sunt concediata pe motiv ca nu mai au ... (vezi toată discuția)
Plata concediu odihna neefecuat gagaritz gagaritz mama mea este angajat al unui centru social de 7 ani A primit zilele acestea preavizul de 15 zile ptr ca centrul nu mai are bani si se inchide ,intrebarea mea ... (vezi toată discuția)