avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general care este baza legala in cazul declasarii unor bunuri ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

care este baza legala in cazul declasarii unor bunuri materiale?

Buna ziua,
Va rog rescpectuos sa ma ajutati si pe mine in gasirea unei solutii pentru urmatoarea problema: care este baza legala in cazul declasarii (casarii, disrtugerii...nu mai stiu cum sa numesc procedura) unor bunuri materiale, mai exact-ambalaje secundare si primare, care nu mai sunt utilizabile si care trebuiesc scoase din functiune...Stiu ca se intocmeste un proces-verbal in baza unei decizii (de numire a comisiei, unde se trece si baza legala, dar nu stiu care anume)...
In speranta unui raspuns din partea dvs., va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: btg , utilizator 17:13, 7 Iunie 2010
Intrebarea este pusa la modul general, dar am sa incerc
- in cazul mijloacelor fixe, daca sunt inregistrate in patrimoniul unei societati comerciale sau pfa la safarsitul anului odata cu inventarierea patrimoniului aveti obligatia constituirii comisiei de inventariere a patrimoniului, totodata este numita si comisia de casare, declasare a mijloacelor fixe.
Aceasta comisie in baza celor constatate la fata locului intocmeste procesul verbal de propunere a casarii sau declasarii mijloacelor fixe si il supune spre aprobare,
Inregistrarile contabile sunt insa putin mai complicate
Baza legala a celor spuse:
- legea contabilitatii nr.82/1991, republicata,
Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr.1752/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatii
Codul fiscal
Pentru produse - marfuri alimentare si nealimentare procedura este asemanatoare cu cea descrisa mai sus, cu precizarea ca, valoarea lor nu este cheltuiala deductibila fiscal - actele normative la care faceti dumneavoastra referire nu mai sunt in vigoare.
sper sa va fi fost de folos
~ Conținut șters la cerere ~
De asemenea este de adus in atentie si regimul TVA aferenta acestor marfuri. Ca principiu de baza ce nu este deductibil la impozitul pe profit devine nedeductibil si la TVA!!!
Va multumesc mult pentru raspunsuri!
Tin sa mentionez faptul ca este vorba despre ambalajele unor medicamente neutilizabile, care urmeaza sa fie scoase din functiune si asupra carora nu a fost efectuata inventarierea inainte de casare...Legea contabilitatii mai serveste drept baza legala in acest sens?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nota de rebut/pv casare teiu teiu situatie: in cazul in care un container prezinta defecte majore sau se distruge ca urmare a manevrarii sau a transportarii dintr-un loc de depozitare in altul ... (vezi toată discuția)
Casare timbre! IRLUBUCURESTI IRLUBUCURESTI buna ziua, imi poate spune cineva care sunt procedurile si legislatia pentru casarea unor timbre (fiscale si judiciare) din gestiune. acestea nu mai pot fi ... (vezi toată discuția)
Casare mijloace fixe nefunctionale rmrrodica rmrrodica buna ziua fac parte din comisia de care a mijloacelor fixe am de casat mijloace fixe nefunctionale scoase din functiune cum procedez? pot pur si simplu sa ... (vezi toată discuția)