avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... suspendarea executarii obligatiilor contractuale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

suspendarea executarii obligatiilor contractuale

Buna ziua,
spuneti-mi, va rog, daca problema suspendarii executarii obligatiilor contractuale din cauza de forta majora , pe durata imposibilitatii de executare se poate pune si in cazul contractelor cu executare imediata.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Irina , Consilier juridic 20:43, 4 Iunie 2010
Buna seara.

Daca in contract sunt prevazute clauze de acest gen: "Partea care nu isi poate indeplini obligatiile din cauza de forta majora este exonerata de drept in conditiile legii. Prin caz de forta majora se inteleg imprejurarile care au intrevenit dupa incheierea contractului ca urmare a unor evenimente extraordinare neprevazute si inevitabile pentru una din parti.

2. Partea care invoca forta majora trebuie sa notifice celeilalte parti, in termen de X zile, producerea evenimentului si sa ia toate masurile posibile in vederea limitarii consecintelor acestuia."

SAU

"Forta majora exonereaza de raspundere Partea care o invoca si o dovedeste, in urmatoarele conditii:
- Este caz de forta majora in sensul prezentului Contract orice eveniment extern, independent de vointa partilor, imprevizibil si insurmontabil, intervenit dupa incheierea Contractului, si care impiedica Partile sa-si execute total sau partial obligatiile asumate prin Prezentul Contract. Sunt cazuri de forta majora, fara a fi limitate la: incendii, dezastre naturale, cutremure, acte de razboi, revolutie, inundatii, etc.;", atunci da, se aplica si acestor contracte, si oricaror contracte, in general.

Av. Emilia Ene
Obligatia asumata prin contractul cu executare "uno ictu" se stinge datorita faptului ca debitorul obligatiei este in imposibilitatea absoluta de executare a prestatiei pe care o datoreaza, din cauza de forta majora.
Se sting si garantiile si accesoriile obligatiei, cu exceptia acelor ipoteze cand debitorul si-a asumat expres raspunderea si pentru unele cazuri de forta majora. Vezi art.1156 Cod Civil.
Suspendarea temporară a executarii obligatiilor apare în situaţia contractelor cu executare succesivă, pana la inlaturarea cauzei ce a generat situatia de forta majora.
Orice caz de forta majora trebuie insa atestat in mod oficial de institutii abilitate sa emita certificate speciale in acest sens (de ex. Camera de Comert).

Ultima modificare: Vineri, 4 Iunie 2010
Consilier juridic Irina, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata onorarii in caz de forta majora creis creis Am incheiat un contract de prestari servicii, care stipula ca eu sa particip la un eveniment in data de X, impreuna cu participarea mea si la necesarele ... (vezi toată discuția)
Reducere salar cu 25% forta majora ContSters190527 ContSters190527 Tinand cont de Decizia Curtii Constitutionale nr. 872/2010 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri necesare ... (vezi toată discuția)
Decesul rudei de gradul i poate fi incadrat la "forta majora"? herdelea herdelea Buna ziua, As dori sa stiu daca decesul unei rude de gradul I poate fi invocat drept \"forta majora\". Mai exact, am incheiat un contract de prestari ... (vezi toată discuția)