avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... functionar public - colegiul psihologilor
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

functionar public - colegiul psihologilor

Vreau sa stiu daca un psiholog care lucreaza ca functionar public in sistemul de stat este obligat sa se inscrie in colegiu psihologilor?Poate sa se ia vreo masura impotriva lui daca nu vrea sa se inscrie?
Cel mai recent răspuns: danielciorsac , utilizator 19:48, 4 Iunie 2010
Din momentul in care dumneavoastra ati absolvit o institutie de invatamant superior de specialitate, cu diploma de licenta in psihologie sau asimilata, urmeaza sa primiti atestatul de libera practica din partea Colegiului Psihologilor din Romania.

Acest aspect include listarea dumneavoastra in Registrul unic al psihologilor cu drept de libera practica din Romania.

Conform Legii 213/2004 exista masuri care se iau fata de cei ce nu respecta dispozitiile acestei legi, pornind de la mustrare pana la retragerea definitiva a atestatului, ultima masura fiind transmisa atat catre ITM cat si catre unitatea angajatoare.


Va redau mai jos articolele care sustin expunerea de mai sus:

Art. 2
"(1) Au dreptul sa exercite profesia de psiholog:
a) cetatenii romani;
(...)
(2) Exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica se face de catre persoanele prevazute la alin. (1), care au absolvit o institutie de invatamant superior de specialitate, cu diploma de licenta in psihologie sau asimilata, obtinuta intr-o institutie de invatamant superior acreditata, din Romania sau din strainatate, recunoscuta sau echivalata, dupa caz, potrivit legii."

Art. 6
"Exercitarea profesiei de psiholog se desfasoara:
a) in sectorul privat, in regim salarial, sau independent cu drept de libera practica, potrivit dispozitiilor prezentei legi si ale altor reglementari si acte normative in vigoare;
b) in sectorul public, in care psihologii au, dupa caz, statutul de functionar public, cadru didactic si alte functii, potrivit prevederilor legilor speciale si regulamentelor sau statutelor institutiei respective."

Art. 8
"(1) Persoanele prevazute la art. 2 alin. (1) dobandesc atestatul de libera practica in conditiile prezentei legi. Dobandirea atestatului atrage inscrierea in Registrul unic al psihologilor cu drept de libera practica din Romania."

Art. 48
"(1) Registrul unic al psihologilor cu drept de libera practica din Romania cuprinde lista psihologilor cu drept de libera practica, in conformitate cu prevederile prezentei legi. "

Art. 53
"Comitetul director al Colegiului judeca litigiile si abaterile deontologice, disciplinare si profesionale ale psihologilor, in conformitate cu Codul de procedura disciplinara. "

Art. 54
"(1) Psihologii cu drept de libera practica care incalca prevederile prezentei legi si regulamentele specifice privind exercitarea profesiei de psiholog sau nu respecta Codul deontologic raspund disciplinar in functie de gravitatea abaterii, putand fi sanctionati cu:
a) mustrare;
b) avertisment;
c) suspendarea temporara, pe un interval de 6-12 luni, a avizului de exercitare a profesiei;
d) retragerea definitiva a atestatului.
(2) Sanctiunile prevazute la alin. (1) se comunica in termen de 10 zile inspectoratului teritorial de munca, precum si institutiei sau unitatii cu care psihologul sanctionat a incheiat contractul de munca."
Multumesc pt. raspuns si promtitudine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atestat de libera practica TheoMe TheoMe Legea 213/27.05.2004 regl.exercitarea profesiei de psiholog in Romania, eu am terminat profil psiho-pedagogie si desi la un moment dat in aceasta lege ... (vezi toată discuția)
Pot obtine calificare de kinetoterapeut doar cu masteratul in domeniu? elena_blu elena_blu Buna ziua! Sunt la masterat la kinetoterapie, dar am terminat facultatea in alt domeniu. Ultima varianta a legii kinetoterapeutilor (amendamentele din 17 ... (vezi toată discuția)
Profesia de invatator MaziluG MaziluG Pentru a profesa ca invatator este obligatorie facultatea de stiinte ale educatiei sau se poate si cu facuktate in alt domeniu? Pot sustine concurs pt ocuparea ... (vezi toată discuția)