Sunt asistent maternal.In baza HG 679/2003,asistentii maternali conf. art.10,lit.f ,avem obligatia de a efectua CO impreuna cu copilul/copii.Suntem trecuti in CO,ni se calculeaza indemnizatia de odihan ( sal. + sporul de vechime),datorita legii 330/2009,sporurile pe care le avemea in baza OUG 25/2003 ni se dau ca sume compensatorii si pe care DGASPC -ul nu le include la stabilirea indemnizatiei de CO. Mai mult in perioada "efecturii" asa zisului concediu, asistentii maternali isi continua activitatea,deci presteaza munca in folosul angajatorului fara a ni se plati aceste zile.
Intrebare: - 1) in luna martie am fost programata in CO pentru care mi s-a calculat indemnizatia ,aceasta fiind mai mica decat intr-o luna normala(nu au fost incluse sumele compensatorii) Este corect?
-2) pe 25 mai am depus dosarul de pensionare anticipata. Ce se va intampla? Imi vor retine zilele efectuate" in plus la Co ,in contextul in care eu am prestat aceeasi munca in folosul angajatorului?
1. Este corect
Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003 - CODUL MUNCII
Art. 145
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
OUG nr. 1/2010 - unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar
Art. 6. — (1) In cazul in care drepturile salariale determinate in conformitate cu Legea-cadru nr. 330/2009 si cu prezenta ordonanta de urgenta sunt mai mici decat cele stabilite prin legi sau hotarari ale Guvernului pentru functia respectiva pentru luna decembrie 2009 se acorda o suma compensatorie cu caracter tranzitoriu care sa acopere diferenta, in masura in care persoana isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. Aceasta suma se include in salariul de baza, solda/salariul functiei de baza sau indemnizatia lunara de incadrare, dupa caz, dar nu este luata in calcul la determinarea altor drepturi de natura salariala care se stabilesc in functie de acestea.
2. Veti da inapoi banii pentru zilele de concediu efectuate in plus fata de cele cuvenite pentru timpul lucrat in acest an. Pe timpul concediului nu puteati lasa copii intr-un centru?...
Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003 - CODUL MUNCII
ART. 140
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Multumesc pentru raspuns!
La asistentii maternali problema CO efectuat impreuna cu copilul/copii ,este o problema care incalca orice principiu.Suntem obligati si santajati emotional.Copiii nu avem unde sa-i lasam.Nu exista centre respiro.Ordonanta de tip familial care urma sa apara de vreo 3 ani si care nu a aparut, rezolva aceasta problema.Deocamdata nici in instanta nu avem castig de cauza. CO inseamna odihna pentru salariat, refacerea capacitatii de munca si degrevarea de orice sarcina?La noi nu se aplica.La noi este foc continu ,365 din 365 zile. Suntem de 8 ani asistenti maternali,dar noi nu am avut o zi de CO efectiv.