M-am inmatriculat anul trecut in oct. 2009 in ultimul an pentru a-mi finaliza studiile. Eu am studiat in per. 2003 - 2007, studii superioare de lunga durata si sunt la a doua inmatriculare, pentru ca am avut conflicte serioase cu serviciul, neavand varianta de a ma lipsi de acesta si din cauza aceasta nu am finalizat studiile.
Cand m-am inmatriculat prima data mi s-a spus ca eu mai am de incheiat doar semestrul 2 din anul 4 pentru ca mi se recunoaste ca fiind cursuri urmate si examene date.
Anul acesta cand m-am inmatriculat mi s-a spus ca dupa noua lege de la Bologna trebuie sa ma reinmatriculez in anul 3, dar ca sa stau linistita pentru ca mi se echivaleaza notele si mai am doar de dat licenta, programa scolara din anul final semestrul 2 avand ca materii si examene, toate legate strans de examenul de licenta.
Acum, m-am lovit de problema financiara, odata cu vremurile acestea si dinnou nu am putut urma cursurile si sa imi pregatesc diploma de licenta (profil de arte) care ma costa undeva la 5000 ron si imi asum aceasta problema.
Insa as dori sa imi finalizez macar studiile, adica sa imi dea diploma de absolvire macar sau o foaie care sa ateste ca am studiile incheiate. Am downloudat foaia matricola de pe site-ul facultatii si am vazut ca nu mi s-a facut nici echivalarea notelor si acum cand am intrebat la secretariat daca pot macar sa dau examenele ca sa imi inchei situatia, mi s-a spus ca eu trebuie sa vorbesc cu profesorii si sa imi faca ei echivalarea. Am vorbit cu un profesor, el a zis ca la secretariat sa intreb ca ei nu cunosc metodologia si ca nu stiut daca se poate sa dau examene sau nu. Am mers dinnou la secretariat ca sa imi spuna ca trebuia sa urmez cursurile afisate anilor 3 si sa merg la examene, desi cam 80% le-am mai facut in anul 1 si 2. Plus ca mi s-a spus ca echivalarea o fac profesorii, iar eu astfel apar fara credite acum si in imposibilitatea de a-mi mai finaliza studiile.
Mie nu mi se pare normal ca la inceput de an sa se spuna ca eu trebuie doar sa imi fac proiectul de licenta si sa imi dau restantele ce le-am avut in anii trecuti (restante ce le-am dat deja), ca apoi la final sa mi se spuna ca eu trebuia sa urmez niste cursuri care deja le-am parcurs sau alte cateva noi. Pai atunci eu am cea mai mare experienta ca student, adica eu am facut mult mai multe materii decat oricare student din acea facultate.
Plus ca nu mi se pare normal ca nu mi se spune ce materii nu trebuie sa le mai fac inca o data si vor fi echivalate si care trebuie sa le urmez la inceput de an.
Acum mi s-a spus sa merg eu la profesori si sa vorbesc cu ei sa ma lase in examen. Adica eu sa merg cu foaia matricola sa merg sa ii conving pe unii ca eu deja am facut materia si sa imi treaca echivalarea si apoi fugi dupa cei noi sa le explic ca eu nu am stiut ca trebuie sa mai fac materii in plus?
Eu acum risc sa fiu exmatriculata din cauza ca nu am credite din cauza neechivalarii notelor si creditelor si din cauza examenelor si disciplinelor ce tin strict de licenta si acreditate ca si examene normale, deci nu sunt acreditate separat precum stiam din regulament. Daca eu nu am facut proiect de diploma nu imi acorda creditele pentru disciplinele din programa scolara ce tin de licenta.
Plus ca eu nu am aparut in baza lor de date electronica, plus ca nici pe listele de restanti nu apar si practic eu tot intreb in toate partile, profesorii spun sa vorbesc la secretariat, secretariatul imi zambeste si spune sa vorbesc cu profesorii…
Trebuie sa mai scot iar alti bani din cauza organizarii lor proaste ca sa imi dau examenele de care nu am stiut, plus ca nu vor sa imi spuna ce examene mai trebuie sa dau si care nu trebuie sa le mai dau pentru a-mi putea incheia studiile.
Este normal ce se intampla? Eu am senzatia ca vor doar sa scoata bani de pe mine si numai ma plimba si apoi ma trezesc ca spun ca e tarziu si ca nu mai pot da examene.. exact cum au facut anul trecut. Sunt disperata pentru ca nu stiu ce sa mai fac. #-o Mai pot face ceva ca sa imi salvez situatia?
Incercati sa reclmati in scris sau in audiente cu memorii la responsabilii din Ministerului Educatiei si Culturii.
Formulati memoriu si la OPC,sesizati presa locala si centrala cu toate aceste neregularitati.
Succes !
Multumesc foarte frumos pentru raspuns. Oare ar fi indicat sa angajez un avocat care sa medieze oarecum aceste nereguli? Exista avocati care ma pot ajuta oare?
Buna seara,
Ai de parcurs urmatorii pasi:
1. depune la Secretariatul facultatii o cerere de echivalare a notelor la disciplinele care coincid ca denumire si ca programa analitica;
2. tb sa soliciti o situatie scolara cu rezultatele obtinute de tine pe perioada cit ai fost scolarizata;
3. pentru fiecare disciplina la care nu ti-a fost echivalata nota prin Decanat (Secretariat) sa ti se indice titularul de curs pentru a sti cu cine tb sa iei legatura (cu cine ai de dat examenul);
4. e posibil sa existe discipline care sa-si fi schimbat denumirea sau titularul dar la care programa analitica este identica sau asemanatoare si acolo tb sa vb cu titularul de disciplina pt a recunoaste nota (pe baza situatie scolare solicitate la pct.2)
Vezi daca pasii pe care ti i-am indicat te ajuta si, daca mai ai nevoie de alte sfaturi, scrie!
Bafta!