Sotul meu a decedat anul acesta si deoarece a avut cancer a trebuit sa-l ingrijesc si an utilizat concediul de odihna pe anul in curs si concediu medical.La firma unde lucrez se vor face concedieri colective, iar ca si criteriu de concediere nu se i-a competenta ci concediile medicale.Pot fi concediata tinand cont de faptul ce sunt unic intretinator al celor doi copii, ambii elevi, dintre care unul minor.
Decizia de concediere nu se contesta la ITM , ci la instanta de judecata (Tribunalul in a carui raza isi are sediul reclamantul ), singura autoritate din stat care poate anula o decizie de concediere emisa fara respectarea prevederilor legale.
Punctul de vedere al ITM-ului in legatura cu conditiile de forma sau de fond ale unei concedieri va fi de a indrepta partea sa se adreseze instantei de judecata.
In cazul unei concedieri colective, ITM-ul poate dispune amânarea momentului emiterii deciziilor de concediere cu maximum 10 zile calendaristice, în cazul în care aspectele legate de concedierea colectivă nu pot fi soluţionare în 30 de zile calendaristice.
Inspectoratul teritorial de muncă are obligaţia de a informa în scris angajatorul şi sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor, după caz, asupra amânării momentului emiterii deciziior de concediere, precum şi despre motivele care au stat la baza acestei decizii, înainte de expirarea perioadei iniţiale .