avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz in cazul concedierii colective
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz in cazul concedierii colective

Buna ziua! Firma noastra tocmai a facut o concediere colectiva(aceasta concediere a vizat toti salariatii). Vreau sa stiu daca angajatorul are dreptul sa renunte la perioada de preaviz, pentru ca asa ne da de inteles ca nu vrea sa mai venim in preaviz. Daca totusi se poate noi ne mai primim banii pe preaviz.
Firma a dat faliment si angajatorul ne spune ca nu are de unde sa ne dea bani pentru salariile neplatite din iunie, ce am mai lucrat in iulie, salariu compensatoriu , zilele de concediu neefectuate.
Credeti ca ITM-ul ne-ar putea ajuta???
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 00:22, 15 Iulie 2009
O sesizare la ITM ar putea ajuta, iar daca nu...puteti merge in instanta sa va recuperati banii de la angajator.
In cazul concedierii angajatorul nu are dreptul de a renunta la cele 20 de zile lucratoare de preaviz.
Ce inseamna faliment pentru d-voastra.?
Indiferent daca s-a dizolvat si lichidat fie pe legea 31/1990, legea societatilor comerciale, fie pe legea nr.85/2006, privind procedura insolventei, trebuie asa stiti ca toate drepturile salariale se platesc mai intai de catre angajator, inclusiv compensatiile banesti, apoi restul datoriilor.
Preavizul este doar dreptul d-voastra. si obligatia angajatorului, in cazul concedierilor colective.
Interesant este opinia ITM-ului, caci fara avizul acestuia nu se poate efectua concedierea colectiva, iar una din obligatii care trebuiesc indeplinite sunt cele referitoare la plata tuturor drepturilor salariale si compensatiilor catre cei concediati.

Faceti petitie la ITM.
Multumesc pentru raspunsuri! dar daca angajatorul o sa spun ! okey eu ii platesc dar acu nu am bani! Cat poate el sa amane plata salariilor noastre???
Intelegeti ca ITM nu-si va da acordul pentru concedierile colective daca nu face dovada are cum sa va plateasca.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Inchidere firma ContSters60781 ContSters60781 Imi dau seama ca acest subiect nu poate fi epuizat prin cateva mesaje si ca s-a tot discutat insa as vrea sa cer respectuos niste idei, in mare, cu privire la ... (vezi toată discuția)
Concedieri colective Carmen Curelea Carmen Curelea Am un Caz: Firma la cre lucrez are incepute procedurile pentru concedieri colective- respectiv discutiile cu sindicatele, inaintare adresa de notificare la ... (vezi toată discuția)
Concedieri colective Bianca Mirea Bianca Mirea Buna seara, Cand angajatorul se hotaraste sa faca concedieri colective, face un proiect de concedieri pe care il aduce la cunostinta reprezentantilor ... (vezi toată discuția)