avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Bani din reclame pe Internet?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Bani din reclame pe Internet?

Buna seara! Banii din reclame pe site-urile de pe Internet sunt impozitati prin impozitul pe venit?? Ce se intampla daca nu se declara aceste venituri??
Cel mai recent răspuns: Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane 15:22, 6 Iunie 2010
Veniturile obtinute din reclamele pe Internet in calitate de persoana juridica sunt impozabile. Aceste venituri se declara atat timp cat sunt emise facturi pentru incasarea lor.

Veniturile obtinute de catre persoane fizice de pe urma utilizarii sistemelor de plata online sau a altor sisteme de plata sunt impozabile in masura in care sunt declarate la organismul fiscal teritorial prin intermediul declaratiilor specifice.

Daca nu sunt declarate, veniturile pot fi identificate pronind de la analiza sistemului de plata utilizat.

De exemplu, daca cineva foloseste PayPal, iar un client al sau achita serviciul de publizitate online si primeste confirmarea platii, aceasta confirmare poate sa fie considerata dovada ca prestatorul de servicii a obtinut venituri supuse impozitarii.

Daca cel care incaseaza o plata nu o declara, cel care realizeaza plata trebuie sa aleaga modalitatea prin care isi justifica cheltuiala facuta.

De principiu, sa presupunem ca eu am o pagina de web in calitate de persoana fizica si doresc sa ofer servicii de publicitate catre:

a) o alta persoana fizica. Fie ca plata mi se face online sau cash, ori prin virament bancar, daca nu am un contract de prestari servicii publicitare cu persoana respectiva, legea comertului electronic nu imi cere sa justific daca au existat sau nu plati efectuate pentru serviciul de publicitate online.

b) o persoana juridica. In acest caz, daca nu exista un contract de prestari servicii de publicitate online intre mine si aceasta persoana juridica, societatea in discutie alege modalitatea prin care isi justifica in contabilitate cheltuiala facuta cu serviciile de promovare online.


Codul fiscal:
"Art. 12. - Urmatoarele venituri sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite in Romania sau in strainatate, sub forma de:
(...)
t) orice alte venituri obtinute dintr-o activitate desfasurata in Romania; "
Ultima modificare: Duminică, 6 Iunie 2010
Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane
Iulian81 a scris:
Buna seara! Banii din reclame pe site-urile de pe Internet sunt impozitati prin impozitul pe venit?? Ce se intampla daca nu se declara aceste venituri??

1. Da, daca veti emite facturi.
2. Daca nu intocmiti facturi, aparent nu datorati impozit, dar incalcati prin aceasta Legea contabilitatii si savarsiti si acte de evaziune fiscala pentru care vi se vor calcula - dupa stabilirea prejudiciului datorat statului - dobanzi, penalitati, majorari. De asemenea, veti putea fi condamnat pentru evaziune fiscala. ;)
Si cam ce impozit? Tot 16%?
Codul fiscal

ART. 43
"Cotele de impozitare
(1) Cota de impozit este de 16% şi se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:
a) activităţi independente;
b) salarii;
c) cedarea folosinţei bunurilor;
d) investiţii;
e) pensii;
f) activităţi agricole;
g) premii;
h) alte surse.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul III. Norme metodologice"


ART. 52
"Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente
1) Plătitorii următoarelor venituri au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
b) venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie;
c) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil ;
e) venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
f) venitul obţinut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV, care nu generează o persoană juridică.
(2) Impozitul ce trebuie reţinut se stabileşte după cum urmează:
a) în cazul veniturilor prevăzute la alin. (1) lit. a) - e), aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut;"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract civil morfeus morfeus Buna ziua! Am nevoie urgent de un raspuns....In cazul unui contract civil a carui impozit(final de 16%) este retinut la sursa, ce dovada poate aduce ... (vezi toată discuția)
Cum se taxeaza colaborarea intre un srl si o persoana fizica neautorizata intre care se incheie un contract de colaborare acheinic acheinic Buna ziua, As dori sa inchei un contract de colaborare intre un SRL si o persoana fizica neautorizata si as dori sa stiu cum ar trebui taxat acest ... (vezi toată discuția)
Impozitare picturi prin consignatie miauca miauca Se retine 10% impozit pe venitul obtinut prin vanzarea in consignatie a unor picturi facute de amatori? Se pot considera ca fiind bunuri provenite din ... (vezi toată discuția)