buna ziua.puteti sa ma lamuriti si pe mine va rog intr-o problema?mi se termina concedfiu de maternitate si patronul nu vrea sa ma mai primeasca la munca.are cum sa ma dea in somaj?
1. Cred ca nu e vorba de concediu de maternitate (sarcina si lauzie) ci de concediu de crestere a copilului (CCC) pana la 2 ani.
2. Inainte cu cateva zile de expirarea CCC faceti cerere de incetare a suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM. Angajatorul este obligat de lege sa faca acestea.
3. Apoi, daca patronul nu vrea sa va primeasca (!?) la serviciu trebuie sa aiba un motiv legal.
4. Daca motivul este desfiintarea postului atunci va poate concedia cu art.65 din Codul muncii si puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
mulumesc pt raspuns.dar mai spuneti-mi daca poate sa desfinteze postul iar persoana care este angajata in locul meu pe acelas post sa nu fie afectata.adica daca ma reangajez si sunt 2 persoane cu acelasi post se poate desfinta doar unul?
Buna ziua !
Pe perioada CCC pana l varsta de 2 ani dvs. aveti suspendat CIM , urmand a va relua activitatea la impplinirea varstei de 2 ani a copilului . Nu exista 2 posturi , ci doar 1 , al dvs. , care e ocupat pe perioada deteminata de altcineva . Dvs. nu va reangajati , ci va reluati activitatea .
Daca nu va intelegeti cu angajatorul faceti o sesizare la ITM pentru a verifica cum se respecta prevederile Codului muncii, ale CCM, si ale contractului individual de munca.