avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reintoarcere la serviciu dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reintoarcere la serviciu dupa CCC

Buna ziua ! pe data de 17 iulie fetita mea implineste 2 anisori ,terminandu-se altfel concediul de crestere copil,urmind sa ma reintorc la sevici.Intrebarea mea este : trebuie ca eu sa fac vreo cerere cum ca doresc sa ma reangajeze, si daca da , cand ar trebui sa fac treaba asta ? sau as putea sa mai beneficiez de vreo trei luni de concediu medical ,sau fara plata pina cind s-ar reantoarce sotul meu din strainatate ,ptr ca nu am cu cine lasa fetita?Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: m_c , utilizator 14:32, 4 Iulie 2012
1. - In perioada in care sunteti inconcediu crestere copil ( CCC) dvs. aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat, adica sunteti tot salariata acelui angajator dar nu prestati munca si nu primiti salariu.
- Pe postul dvs. poate fi angajata alta persoana cu CIM pe perioada determinata pana se termina CCC al dvs.

2. - Indemnizatia pentru CCC o primiti pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani. Incepand cu urmatoarea zi trebuie sa va reluati activitatea.
- Cu cateva zile inainte faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Angajatorul este obligat sa va reprimeasca pe acelasi post prevazut in CIM.

3. - Incepand chiar cu prima zi de reluare a activitatii puteti sa prezentati angajatorului si un certificat medical, daca este cazul.
- Puteti de asemenea sa faceti o cerere de concediu fara plata.

Va multumesc pentru raspuns !
Cu toata stima , ma reintorc cu o intrebare .Asa cum scriam mai sus urma sa ma reintorc la servici pe data de 17 .07 , dar mi s-a spus ca nu mai e nevoie de mine .Am fost la birou sa scriu acea cerere de reangajare, si am primit vestea cea mare, seful spunandu-mi ca el stie ca este obligat prin lege sa ma reangajeze ,dar oricum imi spune sincer ca dupa o luna oricum ma va da afara. In acel moment am cerut atunci sa ma dea in somaj, macar pina imi caut alt servici , la care el din nou face figuri si -mi spune ca urmeaza sa ma contacteze daca se poate sau nu, ma rog....Deci nu-mi precizeaza nici macar motivul ptr. care nu mai are nevoie de mine, citez exact cuvintele folosite de dinsul, nici somajul nu vrea sa m-mi acorde...Ce as putea eu sa fac in situatia data? am fost si la ITM , unde am primit acelasi raspuns, adica dupa reangajare chiar si dupa o zi ma poate concedia, si somajul nu e la cererea mea. Chiar asa sa fie? O vecina a fost in aceasi situatie si a primit somajul fara discutii, in plus a mai primit un salar pe zilele de preaviz plus un salar compensatoriu. Explicati-mi va rog ce as putea face , cum sa procedez? Va multumesc din suflet pentru raspuns anticipat !
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Daca nu se respecta cele de mai sus puteti face o sesizare la ITM pentru nerespectarea prevederilor din contractul individual de munca si din Codul muncii.

5. Asteptai pana cand se termina CCC si apoi vedeti ce se intampla, deocamdata aveti numai niste vorbe spuse de angajator, nu aveti nici o certitudine a modului cum el va proceda.
Va multumesc pentru raspunsul dvs. !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil ana124 ana124 Pe 5 martie fetita mea implineste 2 ani.Pe luna februarie mai primesc indemnizatia? Fostul sef este obligat sa ma primeasca inapoi in luna februarie intrucat ... (vezi toată discuția)
Reangajare dupa concediul pentru cresterea copilului foxika foxika Buna ziua! Am nascut in decembrie 2010. Am fost in CCC pana in decembrie 2012 lun in care am primit prelungirea concediului pana in decembrie 2013, pentru ... (vezi toată discuția)
Din concediu crestere copil in somaj vasilelacramioara vasilelacramioara buna seara, va rog sa -mi spuna si mie cineva daca din concediu pentru crestere copil pot sa trec in somaj fara a mai fi angajata , daca pe 14 implineste ... (vezi toată discuția)