buna!
am avut contract de munca pe periada nedeterminata.
in locul meu a fost angajta alta persoana cu contract de munca pe perioada determinata de 1 an. apoi,pe perioada nedeterminata.ARE DREPTUL SA FACA ACEST LUCRU ANGAJATORUL?
LA INTOARCERE ARE VOIE SA MA DEA IN SOMAJ, CE DREPTURI AM?
1. Dvs. nu sunteti in concediu de maternitate, sunteti in concediu pentru cresterea copilului (CCC) pana la 2 ani.
2. In aceasta perioada contractul individual de munca (CIM) al dvs. este suspendat, adica dvs. sunteti inca salariata acestei firme dar nu primiti salariu.
3. Pe perioada suspendarii CIM angajatorul poate sa angajeze, pe posul dvs., pe altcineva cu CIM pe perioada determinata, pana la incetarea suspendarii CIM. Daca angajatorul face altfe, o face pe riscul lui.
4. Daca sunteti sigura de ce spuneti, puteti face o sesizare la ITM.
5. Dupa terminarea CCC pana la 2 ani trebuie sa faceti o cerere de incetare a suspendarii CIM si reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM.
6. Angajatorul este obligat, la reluarea activitatii sa va incadreze pe acelasi post sau, daca postul a fost desfiintat intre timp, pe un alt post, daca si dvs. sunteti de acord.
7. Nu va poate concedia, timp de 6 luni, pentru necorespundere profesionala, dar va poate concedia daca desfiinteaza postul ocupat de dvs. In acest caz puteti beneficia de indemnizatie de somaj.