In data de 08.11.2009 trebuie sa reincep activitatea dupa ce am fost in concediu prenatal de 2ani. Pot fi concediata sau trecuta in somaj dupa reinceperea activitati ?Precizez ca patronul a angajat pe altcineva in locul meu cat timp am fost in concediu.
Nu poti fi concediata decat daca postul tau se desfiinteaza. Persoana angajata pe postul tau are contract de munca pe durata determinata pana la sosirea ta din concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani.
1. Dvs. nu ati fost in concediu prenatal ci in concediu pentru cresterea copilului (CCC) pana la varsta de 2 ani.
2. Pe perioada cat ati fost in CCC angajatorul putea sa angajeze pe cineva pe postul dvs. cu CIM pe perioada determinata (trebuia sa fie cineva care sa rezolve sarcinile dvs. in cei 2 ani cat ati lipsit).
3. Cand vi se termina CCC faceti cerere de incetare a suspendrii CIM si de reluare a activitatii. Apoi, nu puteti fi concediata timp de 6 luni pentru necorespundere profesionala (este perioada de readaptare la locul de munca.
4. Angajatorul poate sa dispuna desfiintarea locului de munca si concedierea dvs. cu art.65 din Codul muncii. In acest caz beneficiati de indemnizatie de somaj daca ati lucrat 12 luni in ultimele 24 de luni (nu neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator).
5. Pentru ca ati fost in CCC, pentru completarea celor 12 luni necesare se va lua perioada de dinainte de intrarea in CCC.