Va rog frumos sa ma sfatuiti in urmatoarea problema.
Fratele meu a divortat si trebuie sa plateasca sulta pt cota de apartament a fostei sotii. Si imi cere sa-l imprumut cu o parte din bani. As putea sa o fac folosind economiile pentru fiica mea, care trebuie sa mearga anul viitor la facultate. Fratele imi spune ca in 8-10 luni imi poate inapoia banii. Si mai zice sa e dispus sa faca orice fel de acte care sa garanteze ca va restitui imprumutul (inclusiv ca pune pe numele meu o cota din apartament; ceea ce nu ma intereseaza, vreau doar sa stiu ca voi avea banii anul viitor). Se poate face un contract de imprumut care sa
1) garanteze ca imi da banii
2) sa acopere situatia in care, Doamne fereste, i se intampal ceva (are un copil si ma gandesc ca apartamentul ii va reveni lui in o astfel de situatie)
3) sa acopere situatia in care mie mi se intampla ceva (astfel incat familia mea sa recupereze banii) ?
Cum spuneam, zice ca este dspus la orice acte, deci va rog sa ma ajutati cu orice sugestie.
cel mai sigur...... un contract de imprumut la notar public....deoarece este titlu executoriu.....in care iti da o garantie....cota parte din imobil sau un bun mobil..masina, ceva de valoare aprox egala cu suma de bani....pe care o inscrii la garantii mobiliare....si daca doamne fereste cum spui se intampla ceva....tu esti acoperita.......
CRed ca e bine sa-ti faca cineva un contract care sa te acopere in mai toate cazurile. Un contract de imprumut, daca fratele garanteaza cu o cota din apartament, poate fi inutil in unele cazuri. Un jurist cunoaste, din practica, cum trebuie sa fie protejata o persoana in cat mai multe cazuri, situatii.
De exemplu, daca acea cota este de 30% din apartament si fratele nu plateste, cum il executi? Sa-i vinzi 30%. Care 30%??? Ca prin garantarea imprumutului o cota de 30% din apartament trece in proprietatea ta daca fratele nu vinde. Sau se va vinde public pentru recuperarea debitului. In functie de caz, executorul poate sa nu stie care parte sa o vanda. Astfel ca trebuie delimitat clar camera, suprafata etc. Chiar si asa, ce faceti cu o camera intr-un apartament? Cine va cumpara o camera intr-un apartament? Va fi, practic, aproape imposibil de executat...
Este mult mai buna garantia mobiliara... sau se poate constitui garantie intreg apartamentul... Asa da, ar fi mult mai bine, chiar daca ar intarzia putin (cateva luni) executarea in cazul nerestituirii banilor, macar este o siguranta ca un apartament in totalitatea sa se va vinde. Mai ales ca executorul poate cobori destul de mult sub pretul pietei... Muuuult... :D
Pentru siguranta ta trebuie sa iei lucrurile cu rabdare, dupa cum urmeaza: am inteles ca-i trebuie banii pt a plati sulta din urma partajului.
Se merge la notar si se fac acte in acelasi timp, adica fratele tau va preda fostei sotii sulta printr-o declaratie notariala si in acelasi timp va semna actul de imprumut cu ipoteca in favoarea ta. Astfel actele intocmite merg impreuna la Carte Funciara, se inregistreaza proprietatea exclusiva a fratelui tau grevata de o sarcina, ipoteca in favoarea ta. Avantajul la aceasta intocmire de acte concomitenta este ca are proprietatea exclusiva (copii nu primesc nimic de pe urma partajului parintilor), nu poate instraina in favoarea altcuiva iar tu esti protejata prin act notarial cu ipoteca. Succes !!!
Am dat banii azi si lucrurile nu au mers deloc conform planului. Mai intai ca notarul a zis ca nu poate face contract ipotecar pana el nu plateste sulta si intauleaza apartamentul ; si contractul de imprumut mai si costa destul, bani pe care fratele nu ii avea. Pe de alta parte, trebuia sa plateasca neaparat, ca altfel era executat silit. Prin urmare, trbeuind sa se grabeasca, i-am dat banii fara sa facem vreun contract. Tot ce am acum este o chitanta de mana ca i-am dat anii si ca se angajeaza sa faca imprumut ipotecar dupa ce apartamentul este intrabulat....Si deja am discutii in familie.
Cat este de grav? Se mai poate face ceva? Chiar nu a gresit notarul si de fapt puteam face contractul de imprumut acum?
Sau orice alt contract? Notarul a zis ce nimic in afara de contractul ipotecar nu are valoare.
Succesiune
Pucheadorel
De comun acord împreună cu mama și frații mei, am stabilit să vindem terenul arabil pe care mama noastră îl are în posesie și fiecare să ... (vezi toată discuția)