avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa succesiune

Buna Ziua,
Tatal meu a decedat acum citeva luni. Mama mea si cu mine suntem singuri mostenitori. Mama impreuna cu tata detin un apartament si un teren. Gindindu-ne ca ar fi bine sa demaram actele pentru deschiderea succesiunii am fost sa stam de vorba cu un notar. Dinsul ne-a cerut 1325 lei daca dorim sa facem succesiunea fara partaj si 2850 lei de plus, daca dorim sa optam pentru succesiune cu partajul bunurilor. Aceste sume includ toate taxele plus comisionul notarului. Ce parere aveti despre aceste sume? Sunt mari, mici ?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cristina Pielmus , Avocat 13:17, 7 Iunie 2010
Depinde de masa succesorala, din ce este compusa, (apartamentul si terenul) daca au valoare mare, si taxa este mare.
Apoi, taxa cuprinde si onorariul, care se poate negocia.
Mai incercati si la alt notar din zona, ca sa aveti termen de comparatie.
Mie mi se pare ok. 13 milioane pt succesiune.
Puteti dezbate si sista starea de indiviziune pe cale judiciara .Tranzactia (prezentata la primul termen de judecata )permite neplata taxei judiciare de timbru (3% raportata la masa succesorala, pentru ambele operatiuni ), sau, daca aceasta a fost deja platita, restituirea acesteia.
Aceasta intelegere va stinge litigiul deja inceput.
(o alta varianta in caz de neintelegere intre coerezi este cea a acordarii ajutorului public judiciar, in caz ca exista imposibilitatea de plata , o situatie materiala precara, un exemplu este cel al unui venit sub 500 RON).


Succes.
Ultima modificare: Luni, 7 Iunie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna. Sa va spun cum se procedeaza la judecatoria de la noi din oras.
Pentru actiunile de partaj succesoral si iesire din indiviziune se cere taxarea cu 3% din valoarea masei succesorale pentru stabilirea masei succesorale plus 3% din masa partajabila pentru cererea de partaj. Deci, in total trebuie platita o taxa de timbru de 6% din valoarea masei partajabile plus 50 lei pentru fiecare mostenitor.
Si cum asta n-ar fi de ajuns, chiar si in ipoteza in care la primul termen de judecata partile se prezinta si vor sa incheie o tranzactie, mai intai le pune sa plateasca taxa de mai sus, apoi le primeste tranzactia si dispune restituirea taxei de timbru. Iar procedura de restituire a taxei de timbru dureaza vreo 2 saptamani.
Mai cunoasteti si alte instante unde se cere taxarea cu 6%?
Subliniez faptul ca nu este vorba de cereri de raport, reductiune a liberalitatilor si nici nu se contesta bunurile de impartit, ci partile doresc sa incheie o tranzactie la primul termen de judecata.
As dori practica judiciara in acest sens daca aveti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)
Deschidere mostenire printr-o cerere adresata instantei ContSters126583 ContSters126583 doresc sa deschid mostenirea printr-o cerere adresata instantei pentru a reduce costurile notariale mari. exista un model pentru aceasta actiune? instanta ... (vezi toată discuția)
Reprezentare in instanta monahelenus monahelenus Ma pot reprezenta singura in instanta intr-o speta simpla ? deaoarece familia tatalui meu biologic nu se prezinta la dezbaterea succesiunii la notar...m-am ... (vezi toată discuția)