Buna ziua.In anul 1945 bunicul meu, care a decedat in februarie 2010, a fost improprietarit in urma reformei agrare din acel an.Pentru ca el s-a mutat in oras cand s-a casatorit cu bunica, terenul a ramas in grija fratilor lui(fara a-l vinde...doar prin acord verbal) care au murit inaintea lui.De la bunica am inteles ca terenul il tine acum o nepoata a unui frate de-al bunicului.Problema este ca noi nu avem decat un certificat emis de Directia Jud. Iasi a Arhivelor Nationale in 1998 prin care se certifica ca in urma cercetarii evidentei de la Insp. tehnic cadastral jud. Iasi, pe anul 1945, in tabelul cu locuitorii com. Tiganasi improprietariti conf. Ref. agrare din 1945 figureaza numitul Bordeianu Vasile(adica bunicul) cu suprafata atribuita de 1,5000 ha.Acest certificat a fost emis penru a servi la aplicarea legii 18/1991, dar unchiul nu a dus la bun sfarsit aceasta initiativa deoarece bunicul nu a fost de acord sa luam pamantul decat dupa decesul lui.Mostenitorii bunicului, tata, unchiul si bunica au inceput succesiunea(care inca nu e gata), dar nu au trecut si acest teren in ea, deoarece nu detinem titlul de proprietate(nu cred ca a avut vreodata bunicul).Intrebarea mea este: terenul poate fi recuperat?de unde cerem titlul de proprietate?poate fi adaugat in succesiune pamantul sau poate fi facuta o alta succesiune?CARE SUNT PASII DE URMAT?
Buna ziua !
Precizez inca de la inceput ca sansele de a mai recupera acel teren sunt minime (daca nu nule) , in conditiile in care termenele prevazutede legea 18/1991, legea 1/2000 si legea 247/2005 , inauntrul carora putea fi solicitat , a trecut . Singura modalitate de a mai recupera acest teren este initierea unei actiuni in instanta , insa pt a avea sanse de reusita trebuie sa cunoasteti situatia juridica a terenului , de aceea prezentati-va la un avocat cu intreaga documentatie pe care o aveti .
Certificatul eliberat de Arhiva Nationala pe care il detinem a fost eliberat tocmai pentru aplicarea legii 18/1991...Acum, nu stiu unde s-a oprit initiativa unchiului, daca s-a depus macar o cerere in aceasta privinta la primaria Tiganasi(caci am inteles ca daca a facut acest lucru in 1998 cand a cerut acel certificat de la Arhiva Nationala ar putea continua acum demersul)...unchiul este plecat pentru 6 luni in USA, deci voi lua legatura cu el sa il intreb exact care a fost demersul sau si unde s-a oprit si revin cu detalii.
Multumesc mult!