avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... luminile de intalnire
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

luminile de intalnire

Nu sunt sofer dar am o curiozitate, este obligatoriu ca luminile autoturismelor sa fie aprinse in interiorul localitatilor? Daca da, conform carei legi?
Cel mai recent răspuns: Victor Tindeche , Expert judiciar 23:01, 7 Iunie 2010
Buna ziua !
In conformitate cu prevederile OUG 195 / 2002 republicata si actualizata,art. 44, alin.(2) prevede ca " in circulatia pe autostrazi, pe drumurile expres si pe cele nationale europene (E) conducatorii de autovehicule sunt obligati sa foloseasca si in timpul zilei luminile de intalnire", iar la alin. (3) : "Conducatorii motocicletelor si mopedelor sunt obligati sa foloseasca luminile de intalnire pe toata durata deplasarii acestora pe drumurile publice."
Cu stima !
Daca localitatea este un sat strabatut de un DN sau DE atunci da, trebuie; dac[ este vorba de un oras si drumul nu este DE sau DN atunci nu este obligatoriu.
Luminile de intalnire se folosesc pentru a fi mai usor de observat in trafic de alti soferi, mai ales cand e vorba de depasire (multe autovehicule au culori apropiate de cea a asfaltului si de la distanta sunt mai greu de distins) si pentru a "spune" celorlalti participanti la trafic faptul ca autovehiculul este in miscare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda lumini de intalnire monikcapricorn monikcapricorn Buna ziua! Am fost oprit de politie aproape de iesirea din Ovidiu, ziua, ora 18 si mi s-a intocmit proces verbal pentru ca nu aveam luminile de intalnire ... (vezi toată discuția)
Codul rutier - folosire faza de intalnire valsib valsib Buna ziua am o nelamurire faza de intilnire se foloseste pe timp de zi pe autostrazi,drumuri nationale europene,(si nationale?) deci si pe cele nationale ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contravenție completat ilizibil. care sunt costurile contestației, și ce șanse de câștig credeți că am? Paul787 Paul787 Buna seara.In decursul zilei de 12 10 2018,am primit o amendă rutieră de aprox 145 ron.Contraventia se refera la faptul că eu,în orașul Cazanesti ... (vezi toată discuția)