avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Codul rutier - folosire faza de intalnire
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Codul rutier - folosire faza de intalnire

Buna ziua am o nelamurire faza de intilnire se foloseste pe timp de zi pe autostrazi,drumuri nationale europene,(si nationale?)
deci si pe cele nationale ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: alla1975 , utilizator 13:56, 3 Octombrie 2013
Doar pe drumurile judetene nu este obligatoriu sa folositi faza scurta
Drumul national si drumul national european(E) sunt categorii de drumuri diferite. Sunt semnalizate si numerotate in mod diferit.
Si ca sa nu vorbim din povesti si opinii personale:


Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002

Art.44.
(2) În circulaţia pe autostrăzi, pe drumurile expres şi cele naţionale europene (E) conducătorii de autovehicule sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire.

In legislatie se specifica clar: nationale europene (E). Exista drumuri nationale (DN) care nu sunt si europene. Prin urmare, pe acestea din urma nu sunteti obligat sa folositi luminile de intalnire.
Mia culpa. Desi sunt in domeniu recunosc ca nu am auzit si nici nu am gasit undeva scris ce se intelege prin drum expres. Poate stie cineva. Nu cumva sunt drumurile nationale care nu sunt si europene?
Va multumesc.
Drum expres - drum national accesibil numai prin noduri sau intersectii reglementate, rezervat exclusiv circulatiei autovehiculelor, se desfasoara in afara localitatilor si pe care oprirea si stationarea pe partea carosabila sunt interzise;

[ link extern ]
Eu am o nedumerire ...Nu ar fi totusi mai bine sa folosim luminile de intalnire indiferent de drumul pe care circulam? Chiar daca legea nu ne obliga sa facem asta parerea mea strict personala este ca nu ne deranjeaza in nici un fel sa folosim luminile de intalnire pe orice drum ca sa evitam situatiile neplacute din trafic si implicit sa evitam vreo amenda ..... Eu fac naveta zilnic intre doua drumuri judetene si folosesc luminile de intalnire intotdeauna considerand ca masina este mai vizibila asa ...... repet, este strict punctul meu de vedere nu doresc sa intru in polemica .... Era doar un gand ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal de contravenție completat ilizibil. care sunt costurile contestației, și ce șanse de câștig credeți că am? Paul787 Paul787 Buna seara.In decursul zilei de 12 10 2018,am primit o amendă rutieră de aprox 145 ron.Contraventia se refera la faptul că eu,în orașul Cazanesti ... (vezi toată discuția)
Circulatia cu luminile de zi aprinse (drl) DmG DmG As dori sa stiu daca circulatia pe drumurile publice din Romania cu luminile de zi aprinse - DRL (daylight running lights) este perfect legala si nu atrage ... (vezi toată discuția)
Luminile de intalnire Popescu Lorena Popescu Lorena Nu sunt sofer dar am o curiozitate, este obligatoriu ca luminile autoturismelor sa fie aprinse in interiorul localitatilor? Daca da, conform carei legi? (vezi toată discuția)