Buna ziua, in urmatoarea situatie: la mostenire vin: sotul supravietuitor, 1 frate consangvin si un parinte, cum se va imparti mostenirea? Se scoate cota sotului, de 1/3 si apoi 2/3 se va imparti conform regulilor de la art. 673 CCivil? Sau exista alte practici fata de situatia fratelui consangvin? Va multumesc.
Intai si intai, sotul supravietuitor are o cota de 1/2 din bunurile comune . Aceasta cota ii apartine in calitate de coproprietar devalmas.
Din restul de 1/2, care a apartinut defunctului, sotul supravietuitor are o cota de 1/3, deci o cota de 1/6 din toate bunurile. In total, sotul supravietuitor dobandeste 1/6+1/2, deci 4/6 din toate bunurile comune.
Restul de 1/3 din toate bunurile comune se imparte intre parinte si fratele consangvin,
Multumesc de raspuns. Evident ca ma refeream la 1/2 din bunurile comune, plus bunurile proprii, care impreuna alcatuiesc masa succesorala a sotului decedat. Voiam sa stiu daca face vreo diferenta faptul ca fratele este consangvin, si nu dupa ambii parintii (ceva in plus fata de ce spune Codul).
Mostenire.
iuliana57
Fratele meu a decedat acum doua luni. Nu are copii si eu sunt singura sora. Parintii nostri nu mai traiesc.
Cumnata mea vrea sa facem succesiunea pentru ... (vezi toată discuția)