avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inregistrare prelungire contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inregistrare prelungire contract colectiv de munca

buna ziua !
Imi puteti spune la cati ani este obligatoriu realegerea reprezentantilor salariatilor pentru a prelungi un contract colectiv de munca ? Este obligatoriu prelungirea contractului daca nu s-a modificat nimic ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane 14:24, 7 Iunie 2010
Mandatul reprezentantilor salariatilor este de 2 ani de la data alegerii lor.

Da este necesara intocmirea unui act aditional la CCM prin care se convine de catre parti la prelungirea perioadei de valabilitate a CCM.
Atentie, perioada de prelungire nu poate depasi 12 luni de la data la care inceteaza CCM.
Reprezentantul salariatilor are un mandat de cel mult 2 ani. Da, contractul trebuie prelungit pentru ca-i expira perioada pe care a fost incheiat.

Codul Muncii :Art. 225. [condiţiile de eligibilitate, numărul şi durata mandatului]
(1) Pot fi aleşi ca reprezentanţi ai salariaţilor salariaţii care au împlinit vârsta de 21 de ani şi care au lucrat la angajator cel puţin un an fără întrerupere.
(2) Condiţia vechimii prevăzute la alin. (1) nu este necesară în cazul alegerii reprezentanţilor salariaţilor la angajatorii nou-înfiinţaţi.
(3) Numărul de reprezentanţi aleşi ai salariaţilor se stabileşte de comun acord cu angajatorul, în raport cu numărul de salariaţi ai acestuia.
(4) Durata mandatului reprezentanţilor salariaţilor nu poate fi mai mare de 2 ani.
Referitor la:
Este obligatoriu prelungirea contractului daca nu s-a modificat nimic ?


Raspunsul este oferit de art. 4 Contractul Colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010:
"(1) Prezentul contract se incheie pe o perioada de patru ani, cu posibilitatea revizuirii anuale.
(2) Daca nici una dintre parti nu denunta contractul cu 30 de zile inainte de expirarea perioadei pentru care a fost incheiat, valabilitatea acestuia se prelungeste pana la incheierea unui nou contract, dar nu mai mult de 12 luni. "

Referitor la:
la cati ani este obligatoriu realegerea reprezentantilor salariatilor


Raspunsul se regaseste la art. 225 alin. (4) Codul muncii:

"(4) Durata mandatului reprezentanţilor salariaţilor nu poate fi mai mare de 2 ani. "


De asemenea, in Legea sindicatelor, legea nr. 54/2003 art. 5 si 7 se vorbeste de regulamentul propriu privind organizarea si incetarea activitatii unei organizatii sindicale.

"Art. 5
Constituirea, organizarea, functionarea, reorganizarea si incetarea activitatii unei organizatii sindicale se reglementeaza prin statutul adoptat de membrii sai, cu respectarea prezentei legi. In absenta unor prevederi statutare exprese cu privire la reorganizarea si incetarea activitatii organizatiei sindicale se vor aplica dispozitiile de drept comun privind incetarea persoanelor juridice."

"Art. 7
(1) Organizatiile sindicale au dreptul de a-si elabora reglementari proprii, de a-si alege liber reprezentantii, de a-si organiza gestiunea si activitatea si de a-si formula programe proprii de actiune, cu respectarea legii.
(2) Este interzisa autoritatilor publice si patronatelor orice interventie de natura sa limiteze ori sa intrerupa exercitarea drepturilor prevazute la alin. (1). "

Referitor la:
pentru a prelungi un contract colectiv de munca


Realegerea reprezentantilor si prelungirea unui contract colectiv de munca sunt actiuni independente una de alta.

In Codul muncii se precizeaza:

"Art. 236. (2) Negocierea colectivă este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi. "

Reprezentantii salariatilor negociaza, nu isi conditioneaza statutul de prelungirea CCMUN.

"Art. 242.
Contractul colectiv de muncă se încheie pe o perioadă determinată, care nu poate fi mai mică de 12 luni, sau pe durata unei lucrări determinate. "
Ultima modificare: Luni, 7 Iunie 2010
Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccmu anca55 anca55 Firma cu peste 200 de angajati (cu reprezentanti ai salariatilor) a avut CCMU incheiat care a incetat luna aceasta. Acum fima are 22 de angajati--> 3 ... (vezi toată discuția)
Refuz itm prelungire cu 12 luni a contractului colectiv de munca incheiat pe 24 de luni laraband laraband Buna seara, Avem in vigoare un Contract colectiv de munca la nivel de unitate care s-a incheiat in 2012, pe o perioada de 24 luni si care va expira curand. Am ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivelul unitatii laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Daca exista un contract colectiv de munca la nivelul unitatii,el trebuie semnat de catre toti angajatii?Daca nu,atunci angajatii de unde iau cunostinta despre ... (vezi toată discuția)