avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mijloace de proba: inregistrarile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mijloace de proba: inregistrarile

Sint in litigii cu asociatia de propietari,proba mea cea mai elocventa pt a imi dovedi neviovatia este o inregistrare audio ce o detin in urma unei adunari/sedinte a asociatiei. Ce lege guverneaza regimul inregistrarilor audio?Poate fi proba?Este cumva contraventie sau infractiune?Va rog sa ma ajutati indicindu-mi un articol de lege, sau legislatia legata de acest mijloc de proba .Multumesc !
Cel mai recent răspuns: mitzmi , utilizator 23:42, 8 Iunie 2010
Vai-vai-vai! Toata lumea doreste articole de lege care sa reglementeze chestiunea care-i intereseaza. Avem vreo 27.000 de acte normative in vigoare in Romania iar legea - ultra-lato sensu - tinde sa devina un fel de Mafalda corpolenta si pusa mereu pe galceava care sa stie tot despre toate.
1. Codul de procedura civila nu reglementeaza regimul inregistrarilor pentru un motiv foarte simplu: la data cand a fost conceput Edison nu se jucase inca cu acele de bambus pe suluri invelite in ceara. Inregistrarile erau in viitor iar legiuitorul, prudent, le-a omis din cod. Sigur ca de atunci au trecut ceva ani iar legiuitorul trebuia sa aiba in vedere modificarile aparute in timp si evolutia tehnologica, insa, pentru motive obscure, acestea i-au scapat.
2. Nu exista nici alte legi care sa reglementeze regimul inregistrarilor audio-video ca probe in procesul civil, insa acest aspect nu conduce deloc la ideea ca n-ar pute fii folosite ci, dimpotriva, daca nu exista norma care sa le interzica, pot fii folosite in procesul civil.
3. In concluzie: veti depune alaturi de CD-ul sau DVD-ul care contine inregistrarea si transcrierea inregistrarii care se va atasa la dosar avand regimul unui inscris. Inregistrarea este proba insa poate fii combatuta prin proba contrara.
Ultima modificare: Luni, 7 Iunie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Chapeau bas, monsieur U.B.I.C.,
o placere sa primesc un raspuns atat de complet, atat de clar si concis exprimat...
Referitor la "dojană"...(vrem mereu reglementări)...adevarat! sa va spun de unde venim?! Din dictatura! Ma explic: Daca timorarea noastra este inca "in vigoare" exercitata inca prin..."organe", ce sa facem? Exemplul 1. pentru un anunt scris la avizierul blocului la cunostinta presedintelui si a asociatiei, de mine, proprietar fara functii, mi se sugereaza ca pot lua o amenda, asa incat trebuie sa ii arat politistului "mediator" ca legea se refera la afisajul in locuri publice, cum sa nu umblu sa ma informez? 2. Cand ii spun politistului ca am inregistrat in adunarea asociatiei si el spune ca este interzis pentru ca "nu le-am cerut acceptul"...?! 3. cand nu mi se primesc banii de intretinere, mereu, mereu, apoi platesc si penalizari la sumele refuzate, cum sa nu caut o reglementare care sa prevada ca: "este interzis sa fie refuzate platile, indiferent de motiv, pretext, iar in cazul in care se refuza sanctiunea este de..." si actul este contraventie sau infractiune...Singura lege cunoscuta in aceasta asociatie, unde unul este in acelasi timp presedinte/administrator/contabil/casier/gestionar este: " Ce nu este interzis, este permis".
Va multumesc.
mitzmi a scris

pentru un anunt scris la avizierul blocului la cunostinta presedintelui si a asociatiei, de mine, proprietar fara functii, mi se sugereaza ca pot lua o amenda, asa incat trebuie sa ii arat politistului "mediator" ca legea se refera la afisajul in locuri publice

Oy-oy! Daca ati reusit sa convingeti un politist ca nu are dreptate ar trebui sa va faceti avocat. In 9 cazuri din 10 lucrul acesta nu ne reuseste decat dupa ce sunam la Parchet de unde li se administreaza dusuri legal-racoritoare.


cand nu mi se primesc banii de intretinere, mereu, mereu, apoi platesc si penalizari la sumele refuzate, cum sa nu caut o reglementare care sa prevada ca: "este interzis sa fie refuzate platile, indiferent de motiv, pretext, iar in cazul in care se refuza sanctiunea este de..."


suntem in domeniul civil unde lucrurile sunt ori mai simple ori mai complicate in functie de unghiul din care privim problemele insa in situatia d-voastra lucrurile ar sta cam asa:
Nu doresc sa primeasca plata ? Nici o problema! Platiti prin virament, prin posta sau alta metoda prin care aveti dovada ca ati facut plata sau, daca vreti sa va distrati, faceti-le o oferta reala de plata conform prevederilor 586 si urmatoarele din Codul de procedura civila. Apoi ii puteti actiona in judecata pentru a va recupera cheltuielile. basca adaosul cheltuielilor de judecata.
As dori sa devin avocat, daca mi-ati fi profesor(maestru)!
Va multumesc pentru ca nu m-ati abandonat......Fac urmatoarele precizari: "nu imi primesc banii sub nici o forma: de ex. prin posta-mandate nenumarate returnate (depuse la dosar), prin terta persoana ( refuza incasarea), oferta reala, consemnare la dispozitia as. 3 ani au stat la CEC banii, a/au refuzat! La executor s-a prezentat av. si a refuzat suma pe motiv ca era mai mica (da, dar penalizari am platit chiar si la suma depusa!). Bref, asociatia a devenit SRL, realizand pe seama mea profit de peste 100%, etc, etc...cui prodest? fiind o proprietate la mijloc, miza este evidenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probele audio-video sunt admise in instanta? aiai aiai in instanta?? o persoana a afirmat la TV ca din septembrie, DA (vezi toată discuția)
Inregistrare audio-video a politistilor in sediul politiei cristi33 cristi33 Buna ziua, Am reclamat un politist sef de birou, subofiter, la Parchet pentru abuz in serviciu. Am avut o alta reclamatie de solutionat la un alt politist ... (vezi toată discuția)
Proba video in noul cod penal adrianfm67 adrianfm67 Am fost nevoit sa filmez intrun apartament in care sint coproprietar abuzurile celuilalt proprietar,inclusiv abuzurile si santajul la care eram supus de catre ... (vezi toată discuția)