avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Proba video in noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Proba video in noul cod penal

Am fost nevoit sa filmez intrun apartament in care sint coproprietar abuzurile celuilalt proprietar,inclusiv abuzurile si santajul la care eram supus de catre acesta,intrebarea mea este daca pot folosi filmarea ca proba la parchet sau politie ? Mentionez ca nu aveam alta posibilitate de a ma apara...Totodata am inregistrat audio abuzurile administratiei de bloc si a responsabilei de scara la o sedinta de bloc in care acestia au declarat ca au fost instigati impotriva mea de catre celalalt proprietar,cu scopul sa parasesc apartamentul ...Acestea normal ca au fost facute fara consimtamintul lor,fiind evident infractiuni ...pot avea probleme daca le folosesc ?
acele inregistrari nu pot fi folosite intr-un proces penal, nu au fost obtinute in conditiile prevazute de lege.nu aveti ce face cu ele.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CUM E POSIBIL ASA CEVA ?Trebuie sa-i spun infractorului"comite fapta mai departe,fiidca trebuie sa te filmez,sau cum vine asta?Inseamna ca suntem batjocura infractorilor atunci cand nu exista martori ci doar telefonul mobil.
1.Dar daca intr-o intr-o zi vad o persoana cu un sac in spinare, tocmai iesind pe o ferestruica a Bancii Nationale a Romaniei ,scot telefonul mobil in graba si filmez acea persoana, are valoare acea inregistrare?Pot merge la politie sau la parchet cu ea,are valoare in instanta?!
2. Dar daca in acea incapere se discuta despre pregatirea unui atac terorist avand ca tinta centrul Bucurestiului, eu inregistrez pe mobil si merg apoi la Parchet si Politie.Instanta nu va lua in considerare acea inregistrare?!?!?!?!Sau SRI?!iN CE TARA TRAIM?!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va rog cititi pe acest forum la "DREPT PENAL-probleme serioase" la intrebarea "Probele audio-video sunt admise in instanta?"

"Pot fi folosite.

Inregistrarile audio-video daca au fost obtinute licit (adica daca nu s-a savarsit nicio fapta ilicita in legatura directa cu efectuarea inregistrarilor) pot fi folosite fara nicio problema in orice proces civil sau penal indiferent de data la care va intra in vigoare (daca va mai intra in vigoare) noul cod de procedura civila.
Problema aceasta a fost dezbatuta de mai multe ori pe avocatnet si de fiecare data am observat ca cei care sustin ca astfel de mijloace de proba nu pot fi folosite sustin acelasi lucru: daca nu sunt mentionate in actualul cod de procedura civila, nu pot fi folosite.
Gresit.
Unu. Codul de procedura civila actual omite nu numai inregistrarile audio-video ci si mijloacele materiale de proba, respectiv obiecte care sa poarte urme care sa ajute la lamurirea pricinii.
Doi. Codul de procedura civila actual nu reglementeaza regimul inregistrarilor pentru un motiv foarte simplu: la data cand a fost conceput acest cod, Edison nu apucase inca sa se joace cu ace de bambus pe suluri ceramice acoperite cu ceara. De vreme ce pentru legiuitorul de atunci inregistrarile erau situate in viitor acesta, prudent, le-a omis din cod. Sigur ca de atunci au trecut ceva ani iar legiuitorul de dupa 90 trebuia sa aiba in vedere modificarile aparute in timp si evolutia tehnologica, insa, pentru motive obscure, acestea i-au scapat.
Trei. Imprejurarea ca nu exista legi care sa reglementeze regimul inregistrarilor audio-video ca probe in procesul civil, nu poate conduce deloc la ideea ca nu pot fi folosite atat pentru ca in dreptul civil regula este ca ceea ce nu este interzis, este permis cat si pentru ca instanta care ar refuza sa primeasca astfel de probe ar refuza de fapt sa cunoasca adevarul, incalcand grav, din motive de un formalism ridicol, principiul de prim rang inscris in art. 129 C.p.c.

Art. 129 alin. 4 Cod pr. civ.
Judecătorii au îndatorirea să stăruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greşeală privind aflarea adevărului în cauză, pe baza stabilirii faptelor şi prin aplicarea corectă a legii, în scopul pronunţării unei hotărâri temeinice şi legale. Dacă probele propuse nu sunt îndestulătoare pentru lămurirea în întregime a procesului, instanţa va dispune ca părţile să completeze probele. De asemenea, judecătorul poate, din oficiu, să pună în discuţia părţilor necesitatea administrării altor probe, pe care le poate ordona chiar dacă părţile se împotrivesc."
Codul de procedura penala - Interceptarile si inregistrarile audio sau videoArt. 916: Verificarea mijloacelor de proba

(1) Mijloacele de proba prevazute in prezenta sectiune pot fi supuse expertizei tehnice la cererea procurorului, a partilor sau din oficiu.

(2) Inregistrarile prevazute in prezenta sectiune, efectuate de parti sau de alte persoane, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. Orice alte inregistrari pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege.


Mentionez ca dupa efectuarea acelor filmari ,abuzurile si santajul au continuat existand si un martor care a vazut si auzit aceste fapte intrucit ele au avut continuitate pina cind eu am trebuit sa parasesc domiciliul ,martor care e dispus sa fie audiat de catre organele de cercetare....in aceasta situatie ma pot folosi si de imaginile video ?

Alte discuții în legătură

Inregistrarea audio - proba la up adrianady adrianady Am avut o cearta cu o anumita persoana care mi-a adus numeroase jigniri si vorbe urate, am avut un MP3 in buzunar care a inregistrat ,audio,altercatia in care ... (vezi toată discuția)
Modalitati de dovedire a faptelor? Sergiu92 Sergiu92 Buna ziua, Stim cu totii despre cazurile de abuz de incredere sau de situatii in care nu poti dovedi faptele cu inscrisuri sau martori. Astfel se ajunge la ... (vezi toată discuția)
Proba proces penal inregistrare audio kostin69 kostin69 in cazul unei infractiuni de amenintare cu bataie, loviri/vatamari corporale, se poate folosi ca proba o inregistrare audio. Este necesara o expertiza tehnica ... (vezi toată discuția)