avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general factura servicii turistice
Discuție deschisă în Contabilitate în general

factura servicii turistice

Am o factura de servicii turistice, pe care e scris simplu la denumire servicii "prestari servicii", si e scutit de tva. Trebuie sa aiba atasat vreun contract? ca vreau sa o trec pe protocol.
Cel mai recent răspuns: andora , utilizator 18:34, 12 Iunie 2010

In conformitate cu prevederile art. 21 alin. (4) lit. m) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestarii acestora in scopul desfasurarii activitatii proprii si pentru care nu sunt incheiate contracte.

In acest sens, punctul 48 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, pntru a deduce cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii trebuie sa se indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

- serviciile trebuie sa fie efectiv prestate, sa fie executate in baza unui contract incheiat intre parti sau in baza oricarei forme contractuale prevazute de lege; justificarea prestarii efective a serviciilor se efectueaza prin: situatii de lucrari, procese-verbale de receptie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, de piata sau orice alte materiale corespunzatoare;

- contribuabilul trebuie sa dovedeasca necesitatea efectuarii cheltuielilor prin specificul activitatilor desfasurate. Potrivit art. 145 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

a) operatiuni taxabile;

b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;

c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 1441;

d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1-5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;

e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv. In baza celor prezentate se poate concluziona ca, societatea nu are drept de deducere a taxei eferenta achizitiilor de servicii, in situatia in care aceasta nu poate sa faca dovada ca serviciile sunt efectiv utilizate in activitatea sa economica, in folosul operatiunilor mentionate la art. 145 din Codul fiscal.

Conform celor sus-mentionate,chiar daca treceti factura pe ch.de protocol,aveti nevoie de contract.
iN MOD NORMAL DA!De altfel conform legii ar trebuii sa se poata demonstra din actele respective atasate ca respectivele cheltuieli sunt aferente activitatii firmei. In caz contrar organele de control pot considera ca fiind nedeductibile respectivele cheltuieli chiar daca se incadreaza in limitele cheltuielilor de protocol.
in general in turism se presteaza pe baza de tarif si nu e necesar nici un contact. respectivele servicii sunt de fapt cazare? o excursie? o excursie externa? ca astea sunt in general scutite de TVA.reveniti cu amanunte. si atentie la incadrarea la "chet.de protocol" nu orice este permis din p.d.v.fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie 392b moldovanvoichita moldovanvoichita PFA cu activitate de prestari servicii pe teritoriul Romaniei in anul 2014 trebuie sa depuna 392B, pina la 25.02.2015? (vezi toată discuția)
Lamuriri declaratia 392 gabrielnicu15 gabrielnicu15 Referitor la decl. 392, dc in cifra de afaceri nu se include vanzarea de active, care este in jurnalul de vanzari, la sectiunea livrari se include aceasta ... (vezi toată discuția)
Vector fiscal- firma noua bvr bvr Buna dimineata! Expun si eu problema mea. Stiu ca este mai complicat dar, daca cine ar putea sa-mi raspunda ar fi extraordinar. Trebui sa ajut pe cineva sa ... (vezi toată discuția)