Stie cineva cum stabileste administratia financiara regimul de impozitare pentru un PFA?
sa zicem ca am situatia urmatoare, ipotetica, PFA cu :
CAEN principal :
8219 - Activitati de fotocopiere, de pregatire a documentelor si alte activitati specializate de secretariat;
intra la NORMA de venit(39) Dactilografie si stenografiere, 4800 lei
CAEN secundar 1 :
6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client);
intra la NORMA de venit (104) Servicii de informatica, 21.600 lei
CAEN secundar 2 :
8559 Alte forme de invatamant n.c.a.;
intra la NORMA de venit(131) Servicii executate de meditatori, 11.200 lei
CAEN secundar 3 :
2110 Fabricarea produselor farmaceutice de baza
regim de impozitare REAL
Fiecare cu certificarile de rigoare.
Intrebarea e cum stabilesc cei de la administratia financiara regimul de impozitare. EXCLUSIV dupa CAEN-ul principal ? adica in cazul de fata se ia norma pt Dactilografie si stenografiere de 4800 lei ?
Sau se tine cont si de CAEN-urile secundare ? Si daca da cum anume? primeaza norma cea mai mare ? Primeaza regimul rel in fata normel ? etc?#-o
Stabilirea normelor de venit in cazul PFA se face de catre Dir de fin. Teritoriale, pana in luna dec. pentru anul urmator. Teoretic ar trebui sa se constituie o comisie din care fac parte membri din Dir fin. primarie, camera de comert...etc ; pot participa si reprezentatnti ai asociatiilor profesionale, si care impreuna pe baza unor studii, note de fundamentare ...etc stabilesc valoarea normei.
In practica se cam "sare" peste aceasta etapa si compartimentul specializat din cadrul dir. fin .intocmeste si duce la semnat " hartogaraia"ce contine normele de anul trecut la care se adauga ( niciodata scadere) cateva procente asa cum apreciaza "dansii". Apoi se emite decizia/hotararea semnata de toti.
Totusi in cazul dvs cred ca este mai putin important sa stiti care este mecanismul ( pentru ca nu prea puteti interveni in favoarea scaderii acestor norme) si mai important ar fi de stiut ca in cazul in care aveti mai multe coduri caen si cel putin pentru unul este prevazut sist real, atunci intreaga dvs activitate se va impozita in sistem real.
Multumesc pentru raspuns.
Eu nu vroiam sa stiu mecanismul stabilirii normelor de venit ci cum se incadraeaza un pfa la regimul de impozitare. A doua parte a raspunsului este exact ceea ce vroiam sa stiu.
Deci sa inteleg ca pentru cei de la finante nu conteaza care e caen-ul principal sau secundar. Daca PFA-ul are un caen (secundar sau principal) care e impozitat in sist real atunci regimul de impozitare al pfa-ului va fi in sistem real.
Si ca sa clarific complet problema, daca un pfa are numai caen-uri cu norma de venit, regimul de impozitare va fi cea mai mare norma sau norma caen-ului principal ?
As presupune ca cea mai mare norma, dar imi poate confirma cineva ?
Da ati presupus corect , va fi valoarea normei cea mai mare ( art 49 pct 5 si 6 CF)
Cu caracter orientativ puteti consulta si aici:[ link extern ]
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Norma de venit pfa
criss_dv
am o intrebare:am un pfa iar activitatea principala e 4619;anul acesta am mai adaugat 8211 si 8219 care este norma de venit(mentionez ca sunt din HD -din cate ... (vezi toată discuția)