Buna ziua,
Am depus documentele necesare pentru infiintarea unei PFA. Intrebarile pe care indraznesc sa vi le adresez, in ordinea importantei lor, sunt:
- pentru infiintarea PFA m-am prevalat de prevederile art. 37, alin. si alin. 3 lit. c din OUG 44/2008, avand in vedere ca am o licenta de functionare, echivalenta unei PFA, intr-un alt stat al Uniunii Europene. La dosar am depus o copie xerox certificata olograf a acestei licente de functionare si o traducere efectuata de mine, de asemenea certificata olograf. Doamna directoare de la Registrul Comertului mi-a respins cererea si mi-a dat un termen de 15 zile sa depun o traducere legalizata a acestei licente, cu toate ca textul articolului citat mai sus prevede in mod explicit:
art. 37, alin. 3: "Cererea va fi însoţită de următoarele acte:"... lit. c: "documentaţia care atestă funcţionarea legală, obţinută în celalalt stat al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European - fotocopie şi traducere în limba română, certificate olograf."
Doamna directoare mi-a comunicat ca, si in situatia aparenta in care textul de lege mai sus mentionat ar putea justifica atasarea unei traduceri olografe, normele metodologice dupa care dansii functioneaza nu permit, totusi, acceptarea de documente in limbi straine fara traducerile legalizate aferente.
Intrebarea mea in acest caz este: s-a procedat corect la refuzarea dosarului meu, sau am temeiul legal de a contesta decizia, in baza art. 12, alin. 1 din OUG 44/2008 ?
2) In cererea de autorizare a PFA am optat pentru 4 activitati CAEN, si anume:
Activitate principala:
6202 Activitati de consultanta in tehnologia informatiei
Activitati secundare:
6201 Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
6203 Activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul
6311 Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe
Intrebarile mele, referitoare la fiscalitate, sunt urmatoarele:
a. studiind diverse forumuri, am capatat o vaga impresie (si s-ar putea sa spun, totusi, o ineptie aici, dar nu am experienta in lucrul cu organele fiscale) ca, pentru aceste clasificari CAEN, impozitarea se face DOAR la norma de venit (fara posibilitatea impozitarii in sistem real). Este adevarat, sau nu ? Pot opta pentru impozitarea in sistem real (cu respectarea, evident, a prevederilor legii referitoare la contabilitatea in partida simpla) ?
b. din aceleasi diverse forumuri, am inteles ca, in cazul optarii pentru impozitarea la norma de venit, mi-ar reveni o norma egala cu de 4 ori valoarea normei judetene pentru "servicii informatice", deoarece am 4 activitati CAEN ca domenii de activitate (practic, in judetul meu, norma de venit pentru servicii informatice este de 14.000 lei/an, deci mi s-ar calcula un impozit aferent unei sume de 4 activitati x 14.000 lei/an/activitate, adica 56.000 lei). Cum s-ar face de fapt calculul in situatia mea ? Este adevarat ca as avea de plata un impozit aferent unei norme de 56.000 lei, sau calculul s-ar face doar pe baza activitatii CAEN de baza, deci norma de venit ar fi doar de 14.000 lei ? Care este baza legala pe care s-ar motiva un eventual raspuns ?
Va multumesc pentru rabdarea de a-mi citi acest post, cat si, anticipat, pentru amabilitatea unui raspuns.
Cel mai recent răspuns:
doradragan , utilizator
22:05, 24 Aprilie 2011