avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

In speta se face partajul intre reclamant si parat,asupra unei constructii formata din 4 camere si un hol.In proces intervine un copil al celor doi care solicita instantei sa se constituie titlu de proprietate pe doua camere si holul,in favoarea sa,dovedind ca acestea sunt construite de catre dansul.
Reclamanta a platit taxa de timbru judiciar,necesara desfasurarii procesului.
Instanta solicita ca intervenientul sa plateasca la randul sa taxa de timbru,deoare ce se constituie parte in nume propriu in proces.

1. La ce suma se ridica taxa de timbru pe care trebuie sa o achite intervenientul?
2. Daca s-a platit o data taxa de timbru,de catre reclamanta pentru fond,este obligatoriu ca si copilul sa plateasca taxa pentru acelas fond ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 07:50, 9 Iunie 2010
Nu conteaza faptul ca reclamanta a achitat taxa de timbru. Regula este alta: cine solicita un drept patrimonial instantei trebuie sa timbreze. Cum, prin cererea sa, intervenientul in nume propriu a formulat cerere de stabilire a dreptului de proprietate asupra unei parti din imobilul supus partajului, el trebuie sa timbreze cererea care are caracterul unei actiuni in instanta ce trebuie timbrata pentru ca instanta sa fie legal investita pentru solutionarea cererii intervenientului. Altfel instanta va anula cererea ca netimbrata. Dupa ce instanta va fi sesizata de parti care vor timbra la valoarea pretentiilor cererile lor, pe baza probelor care se vor administra, instanta va decide daca jumatate din imobil apartine reclamantei, 1/2 paratului sau daca parte revine reclamantei, parte paratului si parte intervenientului. ;)
1.aceeasi ca si reclamantul.
2.Da
Fiecare cerere in fata instantei se taxeaza individual.
In speta, fiind vorba de o cerere de interventie in nume propriu, intervenientul va plati taxa de timbru la valoarea imobilului revendicat, adica ceva mai mult de 1/2 decat a platit reclamanta initial.
Intervenientul va achita timbrajul la valoarea partii din bunul edificat, pe care-l solicita instantei. Nu putem aprecia noi cat va timbra. Avand in vedere faptul ca imobilul are 4 camere si un hol, ca intervenientul solicita atribuirea a 2 camere si holul, aceasta inseamna ca va timbra la mai mult de jumatate din valoarea imobilului. ;)
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iunie 2010
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj Marius Negut Marius Negut In speta instanta a cerut,interveniuentului in partaj,sa plateasca taxa de timbru,deoare ce s-a constituit parte in nume proriu in procesul de partaj dintre ... (vezi toată discuția)
Desi am recunoscut prin intampinare pretentiile reclamantei, am fost obligata la plata cheltuielilor de judecata kero kero D-na M (o batrana de peste 80 ani cu venituri precare) era parat intr-un dosar de partaj judiciar, a depus intampinare prin care a recunoscut pretentiile ... (vezi toată discuția)
Vanzare auto neincheiata cristianno3 cristianno3 Buna as dori un sfat in urmatoarea problema: am vandut un autoturism acum 1 an unei persoane din alt oras doar cu o chitanta fara data sau suma trecuta pe ... (vezi toată discuția)