avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Eterna problema, nesimtirea bancilor - BRD in cazul de ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Eterna problema, nesimtirea bancilor - BRD in cazul de fata

O speta simpla
Am un cont curent, cu un card de debit atasat deschis la BRD. Intrucat nu mai am nevoie de el vreau sa-l inchid.
Din pacate conform politicii lor trebuie sa merg la sucursala unde a fost deschis contul. In plus, cardul atasat la cont, a fost reemis acum 3 saptamani si insa nu l-am ridicat. de fapt nici nu vrea sa-l ridic. Insa pentru a inchide contul trebuie inchis mai intai acest card apoi dupa inca 30 se zile sa pot inchide efectiv contul !=D>#-o. Incredibil.
Eu nu vrea sa fac acest lucru si intentionez sa-i dau in judecata daca nu mi-l inchid cum vreau.

Cum sunstin acest lucru :

In general :

Contractele bancare sunt contracte de adeziune. In practica incheierii contractelor bancare sunt utilizate, fara exceptie, formularele tipizate redactate de banci cu cauze nenegociabile, care confera acestora natura de simple contracte de adeziune. In caz de litigiu, instanta verifica numai daca la semnarea contractului clientul a avut cunostinta de clauza litigioasa - aplicare a principiului consensualismului - ar 942, 969 Cod Civil.
Clientul nu adera numai la clauzele exprese ale contractului ci si la conditiile generale de banca, la uzurile conventionale si la regulile profesionale bancare.

Contractul de cont curent bancar este tocmai un asemenea contract.

In cazul meu, "cererea de adeziune" pe care am semnat-o reprezinta chiar contractul dintre mine si banca ( asa e ??).
In aceasta cerere scrie ca:
Titularul declara ca :
3.A primit un exemplar din :
a. Conditiile Generale Bancare pentur persoane fizice,
b. Conditiile specifice pachetelor de produse/ servicii pentru persoane fizine,
c. Nota de informare a conditiilor asigurarii confort
d. Nota de informare a conditiilor Asigurarii de spitalizare AIG,
Lista de tarife, comisioane şi dobânzi aferente pachetului de produse
e. şi servicii, constituie contractul specifi c pachetului

4. a luat la cunostinta si este de acord cu continutul documentelor enumerate la punctul , al prezentei cereri, precum si cu componenta pachetelor de produse si servicii.

Aici intervine prima problema. Eu nu am primit nici unul din aceste documente, si nu am stiut ca in conditiile generale bancare pentru pesoane fizice scrie:


D. DREPTURILE ªI OBLIGAŢIILE CLIENTULUI
a. Drepturile Clientului:

4. Închiderea contului de economii se face pe baza solicitării
scrise a Clientului sau a Împuternicitului pe Cont, la unitatea
Băncii unde s-a deschis contul respectiv.


Desi sunt mentionate contidiile in care se poate face inchiderea contului , aceste sunt trecute ca si drepturi ale clientului, NU obligatii !!!. In acest caz sunt sau nu obligat de contractul semnat sa merg la sucursala unde a fost deschis contul pentru a-l inchide ?

Asta daca vrea sa inchid contul, insa tot in conditiile generale bancare am mai gasit urmatoarele:


VI. DISPOZIŢII FINALE
B. DURATA CONTRACTULUI
2. Contractul încetează prin:
a. acordul părţilor;
b. denunţare unilaterală :
- de către Bancă, cu un preaviz de 60 de zile calendaristice;
- de către Client, cu un preaviz de 30 de zile calendaristice.

3. Încetarea Contractului are ca efect închiderea contului şi a
tuturor produselor şi serviciilor ataşate acestuia.

E, deja se schimba balanta. Ca urmare a acestei prevederi, inteleg ca pot sa fac o scrisoare recomandata in care sa solicit inchiderea contractului si totul se rezolva de la distanta.
Pe de alta parte conform listei de comisioane aceasta operatiune ma costa 15 euro :)).( inchiderea) insa tot in lista de comisioane scrie
Inchidere pachet in vederea achizitionarii unui nou pachet BRD gratuit


Deci solutia finala e sa trimit o scrisoare recomandata cu cerere pentru rezilierea contractului actual si deschiderea unui not cont la sucursala dorita de mine, und evoi merge ulterior sa-l inchid (va fi ultima data cand voi pune piciorul intr-o locatie BRD).

Vedeti undeva vreo scapare in logica mea ?

As putea totusi sa-i dau si in judecata si sa si castig ?, doar asa pentru satisfactia mea personala ?
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 09:08, 9 Iunie 2010
Sunt surprins de cele auzite si imi este greu sa inteleg acest lucru. Eu personal mi-am facut card cu descoperire in Bucuresti,in anul 2001, la doua banci diferite, una fiind chiar BRD si apoi m-am mutat cu serviciul in provincie. Dar cand a fost sa inchid conturile, le-am inchis din localitatea de domiciliu printr-o simpla cerere si la ambele banci. Eu zic sa mai mergeti inca o data la ei sa mai discutati. Sunt convins ca este vorba de o neintelegere.
Asa e politica lor. am fost de mai multe ori sa inchid contul si n-am reusit. In cele din urma le-am dat un mail celor din banca centrala si le-am solicitat sa-m rezolve problema. Ca urmare a acestui mail am fost sunat de un consultant care mi-a zis ca va dicuta cu cei de la sucursala unde vroiam sa merg, urmand ca eu sa completez cereerea acolo si ei sa o trimita prin fax unde trebuie. Insa cand am fost sa completez cererea, a n-a oara, domnita de acolo mi-a zis ca nu o trimite pentru ca mai am un card atasat la cont9card pe care nu-l detin, e tot la banca) si trebuie sa inchid cardul mai intai. Binenteles ca tot la sucursala unde a fost deschis contul. Apoi sa mai astept 30 de zila si sa ma mai duc odata sa inchid si contul. Nice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere card (si cont) brd student ContSters87133 ContSters87133 Pe 25.07.2016 am inchis cardul de student la o sucursala BRD(cea care imi emisese cardul, o denumesc eu Sucursala 1) si mi-au spus sa revin(la orice ... (vezi toată discuția)
Notificare brd-dupa 7 ani!!! mariusvladut78 mariusvladut78 Buna seara, In cursul zilei de astazi am primit o notificare din partea BRD in care ma informau ca trebuie sa-mi achit creantele catre ei si prin bunavointa ... (vezi toată discuția)
Închidere pachet,cont și card student isic brd User96a User96a Am absolvit recent universitatea și la momentul dat fusesem nevoită sa plec temporar din țara (credeam ca am sa revin ) dar nu pot nici de curind la fel ... (vezi toată discuția)