Buna ziua,ma numesc Nicoleta si apelez la bunavointa dumneavoastra pentru a-mi raspunde la urmatoarea problema:in anul 2007 sotul meu a luat un credit imobiliar la care evident eu sunt codebitor si un altul pentru a achita avansul locuintei in care locuim in care este trecut doar el ca debitor,fara girant sau altceva.Ca la multi altii,rata lunara a crescut de la 900roni,la 1600.O data cu masurile luate de guvern,noi ca familie vom intra in inposibilitate de plata sotul castigand 1900lei si reducandu-i salariul cu 600,700roni evident ca nu vom mai putea plati.Mentionez ca eu sunt asociata la un magazin acesta in acte neanregistrand profit,adica tot ce producem,reinvestim.Sunt vanzatoare la acest magazin,fara forme legale.Am inteles din alte contract ca in termen de 3 luni de la neachitare intervine executarea silita.Intrebare:daca in aceste 3 luni ne vom construi pe un teren detinut de firma 2-3 camere ,ce se poate intampla acesta fiind in proprietatea magazinului ?Deci ne vor lua casa luata cu acel credit dar doresc sa stiu daca magazinul are vreo importanta.trebuie sa cedez partea mea asociatei(care este si administrator) ca banca sa nu se atinga de ea eu figurand in acte?Si daca i se va pune sotului poprire pe salariu cat la suta va fi suma ,ca presupun ca nu i-l poate opri pe tot.Va rog sa ma iertati ,poate nu am fost coerenta indeajuns dar sper sa ma fi inteles .O zi buna.
Stimata d-ne, inteleg ca este vorba de doua credite, unul imobiliar si unul de nevoi personale fara garantie. Nu sunteti foarte explicita pe care din cele doua credite nu le mai puteti achita. In orice caz daca e vorba de cel imobiliar se pun in discutie toate formele de recuperare si evident se poate ajunge pana la valorificarea garantiei imobiliare constituia de dvs. si sotul dvs. la contractarea creditului.
Daca este vorba de creditul fara garantii al carui titular este sotul dvs. atunci el va fi cel urmarit de banca, poprirea salariului fiind prima masura la care de obicei se recurge. Cuantumul pana la care se poate institui retinerea este 33% si poate ajunge < total retineri > pana la 50% din venit.
Daca suma acestui credit este insa mare si banca apreciaza ca nu se indestuleaza corespunzator in urma instituirii popririi, sa stiti ca in cadrul executarii silite banca in calitate de creditor, poate cere partajarea bunurilor comune si dupa identificarea bunurilor sotului dvs. poate proceda si la vanzarea acestora.
In ceea ce priveste bunurile "pe firma" in care doar dvs. figurati, va pot spune ca acestea nu pot face obiectul executarii silite inceputa impotriva sotului dvs. insa acest aspect se shimba daca executarea se deruleaza si impotriva dvs.
Daca aveti neclaritati reveniti cu detalii.
Va multumesc frumos pentru raspuns.Problema este ca cel imobiliar este de30000chf si cel de consum este de 10000 euro,cum am spus mai sus in acest moment tot salariul mergand pe aceste rate.Daca vor intra in vigoare acele taieri de salariu ,acesta nu va mai acoperi ratele.Noi va cerem parerea in situatia in care nu am mai plati nimic ce se intampla?Ce inseamna bunuri comune ,frigider ,masina de spalat obiecte casnice?In afara de aceasta casuta pe care mi-am dorit-o de cand ne-am casatorit si pe care se pare ca n-o vom putea pastra altceva nu avem .Va rog sa imi spuneti daca este o greseala ce vrem sa facem?Cum au scris si alti utilizatori nu-mi doresc decat o camera in care sa-mi cresc fetitele si sa uit de aceasta afacere cu banca ce s-a dovedit a fi cea mai rea...
Poprire
ContSters202285
Poprirea pe salar se poate face la solicitatarea creditorului.
Creditorul a solicitat executorului ca sa se continui procedura de executare silita a ... (vezi toată discuția)