avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea CIM atat al meu cat si al sotiei de la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea CIM atat al meu cat si al sotiei de la aceeasi companie

Compania la care lucram atat eu cat si sotia, datorita lipsei de activitate a inceput reorganizarea economica destituind o mare parte din personal (din 2500-3000 de angajati s-a ajuns la circa 1200 de angajati). printre cei disponibilizati am fost atat eu cat si sotia cu art. 65 si art. 73 din Codul Muncii(deci din motive ce nu tin de persoana noastra).
In Contractul Colectiv de Munca in vigoare sunt cateva articole care specifica clar:
1)La aplicarea efectiva a reducerii de personal, masurile vor afecta in conditii de competenta egala, in ordine:
- salariatii care sunt patroni sau asociati la alte societati comerciale cu capital privat sau mixt
- salariatii care sunt deja pensionati
- salariatii care indeplinesc conditii de pensionare
2)La desfacerea contractului individual de munca, datorita reducerii de posturi, simultan vor fi avute in vedere urmatoarele criterii:
- masura sa nu afecteze ambii soti, in masura in care acest lucru este posibil
- masura sa afecteze mai intai salariatii care nu au copii sau alte persoane in intretinere
- masura sa afecteze numai in ultima instanta salariatii care sunt singurii sustinatori ai familiei

Ei au dispus disponibilizarea sotiei apoi la putin timp si pe a mea cu toate ca aveam si copilul in intretinere si am ramas si singurul intretinator al familiei.
Doresc sa stiu ce sanse am daca ii actioneza in instanta si intentionez sa le cer si daune morale(intrucat aveam si un imprumut financiar facut in perioada cat lucram la ei) si vreau sa stiu cum se actioneaza: in 30 de zile de la ultima zi de preaviz sau in 30 de la data cand am primit decizia de incetare a activitatii.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:47, 18 Iunie 2010
Decizia de concediere se poate contesta in maxim 30 de zile de la comunicare.
Deja am contestat decizia de concediere si i-am si instiintat conform articolelor din CCM pe cei din conducerea companiei, dar nu am primit un raspuns favorabil si de aceea intentionez sa ii actionez in instanta.
Domnilor as dori daca se poate sa-mi raspunda si mie cineva cum trebuie sa-i ii actioneza in instanta : in 30 de zile de la ultima zi de preaviz sau in 30 de la data cand am primit decizia de incetare a activitatii? Si as mai dori sa stiu daca procesele referitoare la conflictele de munca intradevar nu se platesc.
1. In 30 de zile calendaristice de la data cand ati intrat in posesia deciziei de concediere (vi s-a comunicat aceasta) puteti sa o contestati la Tribunalul din judetul in care domiciliati. Fiind litigiu de munca nu platiti taxa de timbru si cea de timbru judiciar.
2. Daca veti apela la un avocat onorariul acestuia il veti putea recupera de la angajator, sub forma cheltuielilor de judecata (daca veti castiga procesul).
3. Criteriile de concediere enumerate de dvs. ar putea fi valabile numai daca dvs. si sotia ati fi ocupat aceleasi posturi, cu aceleasi atributii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare post al unui parinte divortat 2009cm 2009cm Buna seara, Va rog mult sa ma ajutati cu cateva informatii. Sunt mama divortata a unui copil de 3 ani, pe care il cresc singura (fara suport financiar din ... (vezi toată discuția)
Este legala concedierea? anniela anniela Buna ziua! Un caz banal deja in zilele noastre: angajat la o societate in insloventa ( NU falimentara), unic intretinator de familie ( in contractul ... (vezi toată discuția)
Desființare post angajatprivat angajatprivat As dori sa stiu ce se intampla in cazul in care se desființează un post?Pe ce criterii se alege persoana care va fi concediata tinand cont ca in firma exista ... (vezi toată discuția)