avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Penal - lipsa bani in casa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Penal - lipsa bani in casa

Am o firma in insolventa, in urma controlului fiscal m-am ales cu o sesizare catre parchet pentru lipsa de bani in casa. E vorba de 34.000 lei.
Acesti bani nu am, chiar daca in contabilitate exista.

De obicei cum sunt solutionate astfel de cazuri?
Daca mi a cerut raspunderea administratorului petru datoriile firmei in suma de 110.000 lei de ce mai cere si asta?

Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Tibi81 , utilizator 21:56, 7 Februarie 2018
Este foarte greu,sunt de acord cu dvs,dar nu cred ca in astfel se situatii,fara a avea cunostintele necesare ,va puteti apara singur.
Sa inteleg ca nimeni nu ma poate ajuta cu ceva concret ?
Un ajutor concret poate veni de la o persoana care cunoaste actele si lucrarile dosarului,ceea ce nu este cazul,iar apararile se pot face numai in functie de continutul acestora.
Dupa efectuarea controlului fiscal totul a fost in regula, mai putin soldul din casa care nu am putut prezenta.
Referitor la acte e o singura pagina, o sesizare la parchet pentru savarsirea infractiuni din legea 31 art 272 pct2 folosirea cu rea credinta a bunului ....

Inca nu am fost citat nici de politie nici de parchet si mai am 25 zile sa depun contestatie la procesul verbal intocmit de controlul fiscal.

Am cautat pe net dar nu exista nici un caz doar cu aceasta infractiune.
Am gasit cazuri acumulate cu evaziune fiscala etc, dar singur nu exista.

Stiu din surse sigure ca in judetul meu, inca nimeni nu a fost trimis in judecata doar pentru infractiunea mai sus amintita.

Din lipsa de raspunsuri la intrebarea mea, intind sa cred ca nu prea a fost astfel de cazuri nici in tara. Deci sunt executat la ordine.

Nu sunteti, neaparat, executat la ordin… Avand datorii mari catre terti (intre care si statul roman) s-or fi gandit sa va impulsioneze sa platiti celelalte datorii… Acesti 34.000 lei sunt, practic, ai dv – in caz ca ati fi suspendat activitatea firmei, ca exemplu, banii ar fi intrat in patrimoniul dv… Daca sunteti asociat unic si administrator deopotriva exista premisele unei confuziuni a patrimoniilor…

Cheltuielile cu diurna si deplasarile nu cred ca “acopera” aceasta suma, dar daca mai aveti respectivele documente nu ar fi rau sa le prezentati, explicand si din ce motiv nu a acceptat contabilul sa inregistreze respectivele documente care justifica niste cheltuieli…
Faptul ca nu ati achizitionat nimic nu constituie o dovada ca nu ati cheltuit banii in interes propriu – ati fi putut sa-i folositi pentru o excursie, de exemplu, sau pentru a petrece cu prietenii (nu intelegeti ca ma gandesc ca asta ati facut! )

In 31 Decembrie 2008 in ce sens firma a incetat activitatea? Pur si simplu nu ati mai lucrat? Poate s-au mai facut ceva cheltuieli, poate ati mai restituit ceva bani catre… dv (in caz ca, la un moment dat ati “imprumutat” societatea)…

Ati depus in Iunie 2009 situatiile financiare la Registrul Comertului? Banuiesc ca da… dar daca nu, ati mai avea o sansa de "micsora" soldul casei… Conditia este sa gasiti actele care sa justifice cheltuielile ce vor scadea acest sold… Sunteti sigur ca e calculat bine registrul de casa, ca sunt inregistrate toate cheltuielile si nu e inregistrata dublu vreo incasare? Se poate intampla… Un contabil se prinde repede daca e sa poata face ceva in favoarea dv…

Ceea ce cred ca este important se refera la faptul ca pt a atrage raspunderea penala trebuie sa existe rea-credinta in utilizarea bunurilor societatii (a banilor, in acest caz) si, astfel, intentia de a actiona in sens contrar intereselor acesteia. Altfel spus, ar trebui sa dovediti ca nu din rea-credinta ati ajuns in aceasta situatie… De fapt, "fiscul" ar trebui... sau anchetatorul dar... deh!
Aveti grija, sa nu acuzati contabilul de fapte pe care nu le-a savarsit… pentru ca si acesta ar fi chemat si luat la intrebari! De fapt, cred ca il vor chema la parchet si pe contabil…
Apoi, ar trebui dovedit ca ati avut un scop personal…
Cam acestea ar fi conditiile cand se considera infractiune: utilizarea banilor in sens contrar intereselor societatii; rea-credinta; scop personal… Evident, trebuie dovedita intentia de a frauda…

Sigur, in conditiile date (forum), ceea ce am scris sunt doar idei…

Alte discuții în legătură

Raspundere personala administrator.caz penal? sonder sonder Buna.Sunt unic asociat si administrator al unei firme cu probleme.Societatea are datorii la stat de aprox 400mii lei,si la furnizori de aprox 200mii lei,si se ... (vezi toată discuția)
Incadrare fapta penal boureanulidia boureanulidia Buna ziua Am fost administrator la o firma cu 2 asociati in perioada 2007-iunie 2009, cind am predat administrarea celuilalt asociat. In aceasta perioada, in ... (vezi toată discuția)
Disciplina de casa beatrice3108 beatrice3108 Spuneti-mi,va rog,daca la institutiile publice,in speta gradinite cu program prelungit,pot pastra sau nu un plafon de casa. Va multumesc! (vezi toată discuția)