avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Info. Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Info. Succesiune

Am nevoie de ajutorul dv. Vecinul mamei vrea sa ne vanda 100mp din curte. El este unicul mostenitor al parintilor sai morti de peste 6 ani , nu are copii , nu are sotie dar nici nu are succesiune cadastru intabulare nu are nimic..noi nu ne pricem la astfel de tranzactii si am dori sa stim cum sa cumparam fara sa avem surprize mai tarziu. Omul are 52 de ani si este somer daca ar fi sa plateasca succesiunea si tot ce trebuie ar ramane fara nici un ban din cat i-am da noi pe cei 100mp, el a zis ca sa facem o chitanta de mana cu 2 martori dar noi nu suntem de acord ca nu se stie niciodata ce se poate intampla. Intrebarea mea este daca omul ne poate vinde cei 100 mp fara succesiune, cu vrun alt act dar care sa fie legal sau sa ne cedeze acea bucata de pamant? sau daca omul fiind intr-o situatie delicata respeciv somer la 52 de ani este scutit de ceva taxe pt succesiune? Multumesc si astept sfaturile dv.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 12:22, 11 Iunie 2010
trebuie dezbatute succesiunile.
sa includa in masa succesorala doar acest teren.
ulterior respectivul va putea sa isi suplimneteze acest CM .
ulterior obtinerii Cm-ul sa faca formalitatile de publicitate imobiliara.
daca are Cm-ul exista posibilitatea sa faceti doar un antecontract de vanzare cumparare, ulterior dvs sa va adresati instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare.
acceptarea succesiunii cu scutirea de plata a unor taxe se face intr-un termen care, in cazul aratat, este expirat. puteti face un antecontract de vinzare cumparare in care sa specificati faptul ca la data incheierii contractului de vinzare cumparare in forma autentica vinzatorul se obliga sa obtina cetificatul de mostenitor si sa efectuieze inscrierea in cartea funciara a proprietatii. si varianta vinzarii cu "act de mina" este viabila numai ca, nestiind care sint mostenitorii(oricind poate aparea unul) acest act poate fi foarte usor atacat si anulat. oricum, in acest caz trebuie interventia instantei de judecata pentru "transformarea" zdelcii in act autentic de proprietate.
Daca e somer nu e scutit de taxe, mai ales ca a lasat sa treaca atata timp, va plati si impozit.

Oricum, e de luat in calcul varianta Ioanei Cristea, pt ca daca veti cumpara acum doar cu chitanta de mana, nu cumparati legal valabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe teren dncl dncl Buna seara!Tatal meu a vindut in 93 un teren cu act de mina in baza unei adeverinte.Cind a venit titlu in 97 nu s-a mai facut vinzarea cu notar si a ramas ... (vezi toată discuția)
Mostenitor inchis.vanzare fara acordul sau maiam maiam Mostenitori dupa tata sunt mama si 5 copii. La dezbaterea succesiunii, casa si teren, 4 copii renunta in favoarea celui de-al cincilea. Moare un copil, moare ... (vezi toată discuția)
Nelamurire cu chitanta de mina dncl dncl Buna seara!tata a vindut un teren in 92 cu chitanta de mina, dar titlu a venit abia in 97 si nu a mai avut loc vinzarea la notar!tata a decedat intre timp, iar ... (vezi toată discuția)