avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nelamurire cu chitanta de mina
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nelamurire cu chitanta de mina

Buna seara!tata a vindut un teren in 92 cu chitanta de mina, dar titlu a venit abia in 97 si nu a mai avut loc vinzarea la notar!tata a decedat intre timp, iar eu vreau sa stiu, ce valabilitate mai are acea chitanta de mina'?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 00:38, 27 Noiembrie 2010
Chitanta in sine nu valoreaza titlu pentru posesorul terenului. Doar ca, folosindu-se de aceasta chitanta, se poate adresa instantei de judecata pentru a se constata valabila vanzarea incheiata intre parti prin act sub semnatura privata, motivat de faptul ca tatal d-voastra a decedat si nu a mai putut fi perfectata vanzarea la notar.
vinzarea unui teren fara indeplinirea conditiei de forma(autentica)este nula.ceea ce spuneti dv are sens,chitanta reprezentind un antecontract de vinzare cumparare,dar cu conditia ca vinzatorul sa fi avut titlu.or titlu a fost obtinut ulterior,deci vinzarea este nula! Acesta este raspunsul dat la aceeasi intrebare acum doua saptamini de colegul vostru jurist prodiamant. Cine are dreptate ?
Depinde. Cumparatorul cu chitanta de mana se putea adresa instantei, solicitand sa se pronunte o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare. Nu a facut-o, i se putea opune ulterior intabularea pe baza titlului de proprietate.
Faptul ca in Romania legile se schimba des permite o astfel de interpretare, cu alte cuvinte, cine a fost mai informat si a intabulat, este proprietar, indiferent de data titlului sau a chitantei de mana. Pot constitui obiect al unui contract de vanzare-cumparare si bunurile viitoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe teren dncl dncl Buna seara!Tatal meu a vindut in 93 un teren cu act de mina in baza unei adeverinte.Cind a venit titlu in 97 nu s-a mai facut vinzarea cu notar si a ramas ... (vezi toată discuția)
Clarificare situatie juridica teren iancau_Anamaria iancau_Anamaria Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu informatii in vederea rezolvarii urmatoarei situatii: S-a cumparat un teren acum 10 ani, cu acte de mana, adica la ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar proba cu inscrisuri lampadin2 lampadin2 Am cumparat in anul 2001 cota pare se 1/4 prin contract de vinzare cumparare pe care l-am inscris in registrul agricol la primaria respectiva chiar in acea zi ... (vezi toată discuția)