Am incercat sa gasesc acest subiect pe forum, fie nu am cautat cum trebuie, fie nu s-a discutat. In orice caz, ca un sfat, titlul topicului, la momentul deschiderii unuia nou, ar trebui sa fie mult mai EXPLICIT/SUGESTIV ca sa nu mai cautam de nebuni pe forum :)
Revenind la subiect, nelamurirea mea consta in urmatoarele: fiind singurul copil la parinti, ai mei au decis sa-mi doneze/vanda apartamentul in care locuiesc acum (eu, ei locuiesc in alt imobil), propietatea amndorura din motive ca: un cadou pt ziua mea de nastere, evitarea unor posibile probleme daca-i apuca nebunia si divorteaza, etc.
Intrebarea este: cum e mai bine sa facem? Sa mi-l doneze sau sa facem contract de vanzare-cumparare? Stiu ca donatia implica costuri mai mici (aprox 2200 RON taxe notariale, corect?) si prezinta o serie de dezavantaje cum ar fi: posibilitatea atacarii de catre unul din parinti sau a unui eventual "copil din flori" al lor, inconveniente la momentul in care decid sa-l vand cuiva ce apeleaza la un credit imobiliar; sau inconveniente la momentul in care decid sa fac un credit cu ipoteca
Pe de alta parte, contractul de vanzare-cumparare este "nemuritor", nu poate fi atacat daca cele 3 parti (eu si cei 2 propietari/parinti) l-au semnat, dar implica taxe mult mai mari - aprox 2200RON taxe notariale+ 2% impozit din valoarea imobilului estimat la aprox 1mld lei vechi.
Intrebari: cum e mai bine? donatia sau vanzarea?
Sunt corecte taxele mentionate mai sus?
Exista si alte metode de a deveni propietar al apartamentului, evident cu consintamantul propietarilor/parintilor si sa dormim linistiti?
oricare varianta e ok, daca esti singurul mostenitor al lor.....iar daca aveti suspiciuni privitoare la alti mostenitori....daca valoarea averii lor e mai mare de 2ori decat acest ap. nu aveti de ce va teme...nu se incalca eventuala rezerva a cuiva.....dar daca totusi le e teama sa nu se razgandeasca.....si donatia este tot contract autentic nu te razgandesti pur si simplu si zici nu mai vreau...cu exceptia donatiei cu sarcini in cazul neindeplinirii sarcinii......
Parerea mea este contract de vanzare cumparare. Actul de donatie poate fi revocat daca se dovedesc rele tratamente aplicate parintilor sau lipsa de ingrijiri sau altele(reale sau nu).Am vazut un caz in care parintii i-au cerut fiului sa le inapoieze casa dupa 25 de ani ,el avand 50 de ani , iar ei peste 80. Atata l-au sicanat incat , in final , desi nu au actionat pe cai legale , el s a vazut nevoit sa le restituie imobilul primit ca donatie. Orice e posibil.
Pana la urma am mers pe donatie. A fost dorinta parintilor sa facem aceasta miscare cu actele, am facut-o cum au vrut ei. Relatia noastra, pana acuma, a fost perfecta. Daca i-o apuca damblaua la batranete, aia e, sunt ai mei, ma descurc cumva.
Superba incheiere.
Bunicul avea o vorba: "ai o problema? nu stii cum s-o rezolvi? - Du-te-n sat si da de veste! Vin-o acasa si fa cum poti!"
De multe ori sfaturile sunt de prisos.