Am incercat sa gasesc acest subiect pe forum, fie nu am cautat cum trebuie, fie nu s-a discutat. In orice caz, ca un sfat, titlul topicului, la momentul deschiderii unuia nou, ar trebui sa fie mult mai EXPLICIT/SUGESTIV ca sa nu mai cautam de nebuni pe forum :)
Revenind la subiect, nelamurirea mea consta in urmatoarele: fiind singurul copil la parinti, ai mei au decis sa-mi doneze/vanda apartamentul in care locuiesc acum (eu, ei locuiesc in alt imobil), propietatea amndorura din motive ca: un cadou pt ziua mea de nastere, evitarea unor posibile probleme daca-i apuca nebunia si divorteaza, etc.
Intrebarea este: cum e mai bine sa facem? Sa mi-l doneze sau sa facem contract de vanzare-cumparare? Stiu ca donatia implica costuri mai mici (aprox 2200 RON taxe notariale, corect?) si prezinta o serie de dezavantaje cum ar fi: posibilitatea atacarii de catre unul din parinti sau a unui eventual "copil din flori" al lor, inconveniente la momentul in care decid sa-l vand cuiva ce apeleaza la un credit imobiliar; sau inconveniente la momentul in care decid sa fac un credit cu ipoteca
Pe de alta parte, contractul de vanzare-cumparare este "nemuritor", nu poate fi atacat daca cele 3 parti (eu si cei 2 propietari/parinti) l-au semnat, dar implica taxe mult mai mari - aprox 2200RON taxe notariale+ 2% impozit din valoarea imobilului estimat la aprox 1mld lei vechi.
Intrebari: cum e mai bine? donatia sau vanzarea?
Sunt corecte taxele mentionate mai sus?
Exista si alte metode de a deveni propietar al apartamentului, evident cu consintamantul propietarilor/parintilor si sa dormim linistiti?
- daca parintii au ca bunuri comune o casa si un apartament...
- daca diferenta de valoare dintre ele nu e disproportionata...
- daca sunt doar doi copii...
- daca parintii vor sa lase unuia casa si celuilalt apartamentul (ceea ce inseamna ca nu se incalca rezerva niciunuia din copii, fiind impacata, vorba romanului, si capra si varza),
atunci fiecare din parinti poate lasa prin testament partea sa din casa unui copil si partea sa din apartament celuilalt...
Conditia esentiala pentru a nu incurca lucrurile este ca acela din parinti care ramane in viata dupa decesul unuia sa renunte la mostenirea celuilalt. (pentru ca si sotul supravietuitor e rezervatar).
Asta e varianta ieftina.
Buna ziua! Am si eu aceiasi nelamurie...vanzare cumparare sau donatie? Suntem doi frati iar tatal meu a decedat in anul 1999, iar mama noastra este in viata . Precizez ca detinem doua locuinte (o casa la curte mostenire de la bunicii din partea tatalui unde eu si fratele avem trei sferturi si mama un sfert si un apartament cumparat de parintii mei dupa revolutie unde mama are trei sferturi si noi un sfert) Anul trecut am reusit sa terminam toate actele de succesiune, cadastru ..etc.. insa fara a face actele de partaj intre mine si fratele meu. Eu locuiesc cu mama la apartament si nu sunt casatorita iar fratele meu este casatorit de trei ani si locuieste impreuna cu sotia lui in garsoniera ei. Anul acesta ne-am decis sa facem partajul : eu cu mama sa renuntam la drepturile de la casa de la curte (mostenita de la bunici si tatal decedat ) iar fratele meu sa renunte la apartamentul cumparat de parintii mei.
In situatia in care el este casatorit de trei ani si nu au copii,dorinta mea este ca acea casa sa ii revina doar lui fara ca sotia lui sa aiba nici un drept. In aceasta situatie ce act ar fi mai favorabil? vanzare cumparare sau donatie? care este diferenta si care este mai sigur pentru a ne proteja de un viitor divort. Din cate am citit pe unele forumuri la donatie s-ar putea sa aiba probleme la banca daca doreste sa faca un imprumut la care sa gireze cu casa iar la actul de vanzare cumparare sa nu fie tocmai in regula pentru ca suma stabilita nu ar fi o suma reala ci doar o donatie ascunsa..Nu s-a pus problema inca dar eu nu as vrea sa existe probleme pe viitor. Din punct de vedere legal ce act este mai sigur? mentionez inca odata ca nu dorim ca sotia lui sa aiba vre-un drept la casa respectiva.
In speranta unui raspuns urgent, va multumesc anticipat si va doresc multe succese si realizari pe plan profesional si personal!