Apelez la cei cu mai multa experienta intr-o problema legata de o succesiune.
Situatia este urmatoarea : bunica mea a decedat la inceputul acestui an, iar bunicul meu a mostenit, printre altele, si un apartament care apartinea bunicii si in care nu locuieste nimeni in acest moment (bunicul meu are un alt apartament unde a locuit cu bunica si locuieste si in prezent). El a decis ca acest apartament nelocuit sa fie transferat pe numele meu, iar tatal meu (singurul sau copil) este de acord.
Din punct de vedere legal, care ar fi cea mai avantajoasa modalitate de transfer a drepturilor de proprietate asupra acestui apartament ? Este donatia cea mai avantajoasa modalitate d.p.d.v. financiar (adica taxe notariale mai mici) ?
Multumesc anticipat pentru orice sfat.
Avand in vedere ca nu exista niciun conflict de interese intre bunic, fiul sau (respectiv tatal dvs.) si dvs. si ca bunicul nu mai are un alt descendent (fiu/fiica dintr-o alta casatorie de exemplu) donatia este o varianta avantajoasa pentru transferul de proprietate atat din punct de vedere legal, dar mai ales din punct de vedere financiar.
In cazul donatiei veti achita doar onorariu notarial si taxa ANCPI de intabulare in cartea funciara a proprietatii pe numele dvs.
In masura in care nu ati dezbatut succesiunea dupa bunica si nu a fost emis un certificat de mostenitor, atunci primul pas este sa faceti aceasta operatiune.
Daca in urma dezbaterii succesiunii, mostenitorii bunicii vor fi bunicul si tatal dvs., acestia impreuna va pot dona apartamentul in cauza.
buna ziua .
initial trebuie dezbatuta succesiunea. daca tatal dvs. nu are pretentii deloc la succesiune, se poate renunta expres la succesiune.
ulterior, bunicul dupa ce-si intabuleaza bunurile mostenite, va poate face acte pe imobilul respectiv.
sau daca tatal dvs. doreste doar o parte din succesiune, dansul in concurs cu bunicul dvs. vor dezbate succesiunea si ulterior pot face un partaj voluntar , la notariat .
dupa ce fiecare isi intabuleaza cotele detinute din succesiune , bunicul va paote instraina cota sa parte din succesiune( sau ceea ce doreste dansul ) prin act de v-c sau act de intretinere .
Cu privire la acest apartament s-a inteles deja ca nu are nici o pretentie.
Dar la restul mostenirii dupa bunica? banuiesc ca mai e si jumatatea din bunurile comune achizitionate in timpul casniciei cu bunicul...sau alte bunuri.
Daca tatal dvs. nu doreste nici o parte, exista posibilitatea renuntarii la mostenire, partea lui revine prin acrescamant comostenitorilor ( bunicul) sau mostenitorilor subsecventi acceptanti ( de ex. dvs.), care o vor dobandi ab initio, direct de la defunct ( nu de la renuntator) potrivit regulilor devolutiunii legale - art. 697 Cod civil.
Si astfel nu mai e nevoie de nici o donatie, pt ca dvs. veti fi mostenitorul/proprietarul, in urma unui partaj voluntar intre dvs. si bunicul, prin care dvs. luati apartamentul si el restul.