Buna ziua,
Sunt pe cale de a infiinta o firma de software. Problema a aparut la alegerea intre platitor de TVA sau nu, ptr ca firma va emite catre o tara UE facturi.
Contabilul mi-a spus ca nu se plateste TVA ptr facturile catre tarile UE.
Cum este mai bine? Sa aleg sa fiu platitor de TVA in cazul in care emit facturi catre UE fara TVA, sau nu?
Care sunt avantajele si dezavantajele platitorului de TVA?
Multumesc.
cel mai sigur stai jos cu contabilul tau si discutati amanuntiti cum e mai bine pt tine in functie de activitatile pe care le desfasori...fiecare are avantaje si dezavantaje...tu decizi care ti se potiveste mai bine...financiar
contabilul meu mi-a spus sa trec ca fiind platitor de TVA si ca nu se plateste TVA pe facturile emise catre UE. vroiam sa fiu sigur ca asa e.
deci, se plateste TVA pe facturile emise catre firme din UE?
multumesc.
Codul Fiscal (Legea 571/2003)
Art.133 alin 1
(1)Locul prestarii de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate. (2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
g)locul unde clientul caruia îi sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu conditia ca respectivul client sa fie stabilit sau sa aiba un sediu fix în afara Comunitatii ori sa fie o persoana impozabila actionând ca atare, stabilita sau care are un sediu fix în Comunitate, dar nu în acelasi stat cu prestatorul, în cazul urmatoarelor servicii:
12.serviciile furnizate pe cale electronica.
Art. 126: Operatiuni impozabile
(1)Din punct de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a)operatiunile care, în sensul art. 128-130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plata;
b)locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 132 si 133;
c)livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionând ca atare;
d)livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2);
in concluzie: cum clientul tau este in Comunitate si nu in acelasi stat cu tine, si tu furnizezi servicii pe cale electronica, inseamna ca nu te incadrezi la operatiuni impozabile pentru ca nu prestezi un serviciu in Romania, deci daca decizi sa te inregistrezi ca platitor de TVA, nu vei face facturile cu TVA.
parerea mea este ca mai bine te inregistrezi ca platitor de TVA daca ai mai multi clienti in Comunitate pentru ca astfel contabiliceste vorbind vei avea doar de recuperat TVA, nu si de dat.
multumesc de raspuns. azi am fost si la admin. financiara si acelasi raspuns l-am primit. in plus, pe factura trebuie trecut "neimpozabila in Romania".
Si eu ma aflu in a ceeasi situatie si mai am o mica nelamurire.
>ori sa fie o persoana impozabila actionând ca atare, stabilita sau care are un sediu fix în Comunitate, dar nu în acelasi stat cu prestatorul,
Prin persoane impozabile se inteleg doar firme nu!? Eu daca vind un soft unei persoane fizice din Olanda de exemplu, teoretic ar trebui sa incasez TVA!
Tva intracomunitar
bobotan
Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal ... (vezi toată discuția)