avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire?

Tatal a decedat la inceputul lunii mai. Din prima casatorie are un copil de 28 de ani, caruia i-a platit pensie alimentara timp de 26 de ani. Din a 2a casatorie are alt copil, minor. Impreuna cu a2a sotie a cumparat un apartament pe numele amandurora. Bunurile comune sunt apartamentul si o asigurare pe viata de 50.000 RON. cum se impart bunurile? cat ii revine sotiei si cat copiilor?
taxele de succesiune sunt diferite in functie de perioada de timp in care se face succesiunea? ex: dupa o luna, in timp de 6 luni, dupa 6 luni?
Sotia are intr-adevar 1/4 din 1/2, dar asta face 1/8 si nu 2/8.

Din asigurare ia doar beneficiarul bani, adica cine e trecut la asigurare. Prima de asigurare nu se mosteneste decat daca este astfel precizat expres la beneficiari. Sunt cazuri in care firmele beneficiza si ele de aceste polite pe care le incheie pentru angajatii lor.

Cu taxele: platiti in plus o taxa catre stat daca dezbateti mostenirea la mai mult de 2 ani de la decesul tatalui.
am fost la un notar care mi-a spus ca sotia are dreptul la 1/4 din asigurare, iar copii la 3/4. De ce sotia primeste atat de putin?
nu stie nimeni care sunt taxele de succesiune?
Sotia primeste 1/4 pentru ca atat ii da legea. Nu mi se pare putin, legea pune accent pe descendenti.
Oricum, nu stiu ce v-a spus notarul, dar trebuie vazuta asigurarea si ce scrie in ea, mai exact care sunt beneficiarii. Pentru ca, in principiu, nu mi se pare a avea dreptate.

Cu privire la persoana care a intrebat de taxe, de unde ati tras concluzia ca nu stie nimeni, asa cum reiese din intrebarea dv. care are o formulare retorica? Ba stie multa lume, dar nu ati intrebat... Iar la ce ati intrebat v-am raspuns deja. Astfel, pentru dezbaterea unei succesiuni pe cale notariala se platesc, in principal, astfel: taxa timbru notar, onorariu notar, impozit catre stat conform Cod fiscal. Aceasta din urma nu se mai plateste daca succesiunea se dezbate in primii 2 ani de la deces.
Celelalte 2, taxa si onorariul notariului, sunt taxe ce se platesc la valoarea patrimoniului lasat de defunct, adica bunurile care se impart. Nu am cum sa va spun cam cat ar fi ele avand in vedere ca nu stiu valoarea bunurilor.

Alte discuții în legătură

Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)
Succesiune - tatal recasatorit, decedat, sunt unicul copil ACAD ACAD Sunt fiul unic, tatal meu s-a recasatorit in urma cu mai multi ani, proprietatile pe care le are sunt pe numele lui, exclusiv(asa cred, din cat il cunosc), si ... (vezi toată discuția)
Citat la succesiune de catre frate vitreg ContSters52778 ContSters52778 Buna ziua, sotul meu a primit citatie sa se prezinte la notar pentru dezbaterea succesiunii in urma decesului tatalui sau. Parintii sunt divortati, sotul meu ... (vezi toată discuția)