avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... citat la succesiune de catre frate vitreg
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

citat la succesiune de catre frate vitreg

Buna ziua,
sotul meu a primit citatie sa se prezinte la notar pentru dezbaterea succesiunii in urma decesului tatalui sau. Parintii sunt divortati, sotul meu nu a tinut legatura cu tatal, acesta mai avea un baiat din casatorie anterioara si am aflat ca, dupa ce s-a despartit de soacra mea, s-a recasatorit. Deci, din cate stim, deocamdata sunt 3 mostenitori: sotia lui, fratele vitreg al sotului meu si sotul meu. Apartamentul i-a apartinut socrului meu, deci l-a avut inainte de a doua casatorie (soacra mea nu a participat la apartament si nu a avut nici o pretentie atunci cand a divortat).
Intrebari:
1. care este calcului partilor de mostenire pentru fiecare?
2. cum se impart taxele de succesiune intre mostenitori (socrul meu a murit pe 30 aprilie 2009, dosarul de succesiune are data de 28 octombrie 2009, deci in termenul de 6 luni)?
3. la ce ar trebui sa fim "atenti", astfel incat sa nu apara prejudicii in ceea ce ne priveste?
4. cum este mai bine sa procedam - sa cerem partaj (cu vanzarea imobilului) sau sulta? cum e mai simplu...
5. ar fi indicat sa mergem la notar inainte de termenul citatiei si sa cerem ceva informatii sau mai bine mergem exact atunci, ca sa nu "tulburam" apele (presupunem ca ceilalti mostenitori nu sunt foarte... bucurosi ca trebuie inclus si sotul meu in mostenire)?
6. unul din ceilalti mostenitori se poate prevala de faptul ca l-a ingrijit pe socrul meu, obtinand astfel o cota parte mai mare din mostenire (precizez ca, in afara pensiei alimentare, stabilita legal, nu au mai existat nici un fel de relatii intre sotul meu si tatal lui)?
Sunt multe intrebari, insa nu stim nimic despre aceste proceduri si dorim sa ne informam cat mai exact astfel incat sa nu fim prejudiciati.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters52778 , utilizator 10:30, 4 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Avand in vedere situatia destul de complexa pe care ne.- ati prezentat- o si tinand cont de faptul ca aveti multe intrebari, va sfatuiesc sa va adresati unui notar de stat pentru clarificarea situatiei. Succint va pot spune ca pentru o rezolvare cat mai usoara si cu celeritate( rapiditate), ar fi avantajos pentru toti mostenitorii sa rezolvati acesta procedura pe cale amiabila, desi dupa ce spuneti, imi este cam greu sa cred.
Cu stima !
buna ziua!
cotele legale sunt urmatoarele:
-sotia suparvietuitoare are dreptul la o cota de 1/4
-descendentii impreuna vor culege o cota parte indiviza de 3/4, deci cate o cota parte de 3/8 fiecare.
taxele ar trebui suportate potrivit cotei parti cerevine fiecarui mostenitor.
dupa dezbaterea succesiunii, dupa emiterea CM, si daca imobilul este intabulat puteti face si un act de partaj.
mergeti la BNP unde este inregistrata succesiunea si cereti lamuriri, inainte de tremen.
Multumesc pentru raspunsuri. O sa mergem la notar sa cerem lamuriri. Sotia supravietuitoare are drept de succesiune chiar daca apartamentul a fost cumparat de socrul meu inainte de casatoria lor (il avea inca din timpul casatoriei cu soacra mea - prima sotie adica)?
sfatul meu este sa va prezentati la data indicata in citatie, in caz contrar sotul dvs poate fi declarat renuntator la succesiune prin neacceptare .
cotele ce se cuvin fiecarui succesor sunt cele prezentate de colega mea .
dupa dezbaterea succesiunii si eliberarea certificatelor de mostenitori, imobilul va fi detinut in indiviziune de cei trei erezi .
pt a iesi din starea de indiviziune aveti urmatoarele posibilitati :
- realizarea unui partaj voluntar , la notar .
- daca erezi nu se vor intelege, puteti investi instanta de judecata cu o actiune de iesire din indiviziune .
in urma acestei actiuni, imobilul poate fi atribuit unuia dintre cei doi frati , cel mai probabil, intrucat acestia vor detine cote-parti indivize mai mari , ( respectiv cate 3/8 fiecare ) , cu obligatia platii sultei catre ceilalti succesori .
buna ziua!
sotia vine la succesiune nu are importanta ca bunul a fost dobandit inainte de casatorie.
imobilul a fost dobandit in timpul casatoriei cu prima sotie, ca bun comun cu aceasta?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
ContSters97658, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire mihaelllatya mihaelllatya Tatal sotului meu a decedat acum aproape 1 an. Au ramas : soacra mea ,sotul meu si fratele lui. Am locuit o perioada in apartamentul socrilor si din cauza ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa bunicul - mama decedata SEY&SER SEY&SER bunicul si bunica au primit un impbil cu contract de v-c de la parintii bunicului cu clauza de a avea grija de ai si de a-i inmormanta, acestia decedeaza ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters84764 ContSters84764 Daca unul din parinti moare ,la cat timp se poate deschide succesiunea,unde trebuie deschisa si care sunt formalitatile acestuia?Ce drepturi au copiii ,ce ... (vezi toată discuția)