avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara, se mai poate da in judecata dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara, se mai poate da in judecata dupa implinirea vârstei de 18 ?

Se mai poate da in judecata persoana care nu a platit pensia alimentara timp de 3 ani dupa implinirea varstei de 18 ? si daca da care sunt demersurile. Multumesc.:)
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:48, 11 Iunie 2010
Puteţi, cu condiţia să puteţi dovedi că sunteţi încă elev sau student la o facultate acreditată, şi frecventaţi cursurile de zi.
buna ziua.
se poate investi instanta de judecata cu o actiune prin care cereti obligarea parintelui la plata pensiei alimentare, inclusiv pana la varsta de 26 de ani.
conditia este sa fiti elev/student la zi .
Din intrebarea dvs nu reiese ce anume va intereseaza.
1. Obligarea cel dator sa platesca pensie de intretinere, neachitata, se poate face prin executare silita in temeiul hotararii judecatoresti prin care s-a stabilit pensia de intertinere;
2. Stabilirea unei pensii de intretinere dupa implinirea varstei de 18 ani de catre cel indreptatit, se face numai printr-o cerere de chemare in judecata, formulata de cel indreptatit ( nu mama sau tatal acestuia), cu indeplinirea conditiilor enumerate de "antevorbitorul" meu.
Trebuie avut in vedere faptul ca, de regula, pensiile de intretinere se stabilesc pana la implinirea varstei de 18 ani, Ulterior, cel indreptatit trebuie sa solicite obligarea la plata unei pensii de intretinere, situatie in care instanta va pronunta o alta hotarare.

laurentiu1070 a scris:
Se mai poate da in judecata persoana care nu a platit pensia alimentara timp de 3 ani dupa implinirea varstei de 18 ? si daca da care sunt demersurile. Multumesc.:)

Majorul aflat in continuarea studiilor care nu realizeaza venituri poate introduce personal o actiune de stabilire pensie de intretinere a parintelui caruia nu i-a fost incredintat cat era minor. In cazul admiterii actiunii de catre instanta, pensia va putea fi acordata numai de la data introducerii actiunii, nu retroactiv. Daca nu a fost ceruta instantei inseamna ca majorul nu a avut nevoie de aceasta.
Pensia datorata majorului prin hotarare judecatoreasca poate fi achitata acestuia numai pana la varsta de 26 ani, daca majorul este in continuarea studiilor si nu realizeaza venituri pana la acea data. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face? elena l elena l ce pot face ca sa primesc pensie alimentara desi am implinit 18 ani?trebuie spus ca pana acum nu am primit pensie alimentara.............???? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ContSters155784 ContSters155784 am si eu o problema : parintii mei sunt divortati de 3 ani si primesc pensie alimentara de la mama,acum am terminat liceul si deja mama nu mi-a mai trimis ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa 18 ani badea adina badea adina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: pentru ca fiul meu este major si isi continua studiile de licenta, pot introduce tot eu actiunea in ... (vezi toată discuția)