avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cheltuieli de judecata

Am revenit din nou cu o intrebare:in urma procesului de reincredintare minor ,eu am castigat procesu iar fostului i sa stabilit in urma procesului sami plateasca cheltuieli de judecata suma de 1600de lei;as vrea sami spuneti in cat timp trebuie saami plateasca aceasta suma si ce am de facut in cazul in care nu imi plateste cheltuielile de judecata.i sa mai stabilit sami plateasca pensia allimentara in valoare de 150 de lei lunar si acum este a doua luna in care nu mia dat pensia;i timpul procesului i sa comunicat nr de cont unde trebuie sa depuna pensia,domiciliu meu fiind in belgia contul este deschis tot aici;ce am de facut in cazul in care nu se adapteaza la tot ce i sa stabilit in urma procesului,si anume neplata pensiei si a cheltuielilor de judecata?va multumesc inca o data.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:25, 11 Iunie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
In primul rand trebuie sa stiti ca puteti formula plangere penala pentru abandon familie la doar doua luni de neplata a pensiei de intretinere.

In ceea ce priveste cheltuielile de judecata trebuie sa aveti sentinta legalizata si investita cu formula executorie.
Investirea cu formula executorie se face la instanta care a pronuntat sentinta, respectiv solicitati dosarul de la arhiva sa fie dus la serviciul registratura, achitati taxa de 6 lei pentru investire si 2 lei pentru legalizare, un timbru judiciar de 0.3 lei, si o cerere scrisa prin care solicitati legalizarea si investirea si cei de la serviciul registratura va vor efectua investirea.

Apoi cu sentinta legalizata si investita cu formula executorie mergeti la un executor judecatoresc.

Recuperarea cheltuielilor de judecata pe care fostul sot nu vi le-a restituit, le puteti pretinde doar in decurs de trei ani .
dupa aceasta perioada se prescriu.
Pentru cheltuielile de judecata stabilite printr-o hotarare judecatoreasca, in situatia in care debitorul nu le achita de buna voie, trebuie investita hotararea cu formula irevocabila si executorie, dupa care hotararea investita se depune la un executor judecatoresc din raza domiciliului debitorului impreuna cu cererea de executare silita a acesteia. Aceste demersuri pot fi facute in numele dv. de catre un mandatar cu procura speciala sau de un avocat, in baza unei imputerniciri avocatiale.
Aceste cheltuieli pot fi executate silit numai in termen de 3 ani de la data ramanerii irevocabile a hotararii care le stabileste.
Pentru neplata pensiei de intretinere stabilita in favoarea minorului de catre parintele caruia nu i s-a incredintat minorul, care are astfel calitatea de debitor al obligatiei, se poate depune de catre dv. o plangere la Parchetul local din raza teritoriala a domiciliului debitorului pentru abandon de familie in situatia in care acesta nu a achitat pensia de intretinere timp de 2 luni consecutiv, cu rea-credinta, adica avea venituri dar nu a achitat-o.
Si plangerea penala o poate depune in numele dv. un avocat. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot fi recuperate cheltuielile de judecata si plata pesniei alimentare pentru minor anaisee anaisee Buna ziua! As dori sa stiu cum pot fi recuperate cheltuielile de judecate castigate in urma finalizarii unui proces de paternitate. De asemenea as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata daiana_raluca daiana_raluca buna! am divortat de sotul meu,acesta pierzand procesul,fiind obligat la plata cheltuielilor de judecata si a pensiei alimentare.Acesta insa nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara Flaviaa Flaviaa Sunt divortata de 5 ani si fostului sot i s a stabilit o pensie de 65 lei,pt ca nu avea loc de munca.Nu a platit niciodata pensia aceasta destul de mica,iar ... (vezi toată discuția)