Am divortat in urma cu 6 ani, din casatorie a rezultat un copil care mi-a fost incredintat spre crestere si educare. Pensia alimentara imi era trimisa de la serviciul fostului sot, de pe statul de plata direct pe card.
De 3 ani fostul sot nu a mai telefonat si nu a mai cerut sa vada copilul.
Dar, in urma cu 3 saptamani am fost cautata de concubina lui (dupa spusele ei traiau in concubinaj de 2 ani), care mi-a adus la cunostinta faptul ca dl. a decedat.
Am primit de la dansa 2 copii xerox dupa certificatul de deces si dupa certificatul constatator al decesului. Am aflat tot de la dansa ca masina lui (cumparata in timpul casatoriei) este la dansa, si ca fostul sot a dobandit un teren de 1 ha (mostenit din partea familiei dansului), dar nu imi poate da actul deoarece sunt in asociatie. Am mai aflat ca mai are un credit la o banca...
Vreau sa va intreb, ce si cum pot obtine pe cale legala pt. fiul meu, unic mostenitor al defunctului (nu mai rude apropiate in viata), si daca exista riscul ca eu sa fiu obligata sa-i achit creditul ramas.
Va multumesc.
In termen de sase luni de la deces, exprimati-va , in numele fiului dumneavoastra , vointa de a mosteni( minorul accepta succesiunea sub beneficiu de inventar, in acest termen legal , preia, intr-adevar, drepturilor , obligatiilor si sarcinile succesiunii , daca aceasta manifestare de vointa nu opereaza in termen de 6 luni de la decesul autorului, acesta e considerat strain de succesiune prin neacceptare).
In ceea ce priveste situatia juridica a concubinei cu privire la bunurile ce alcatuiesc masa succesorala, aceasta poate avea calitate de erede conform devolutiunii testamentare .
In genere, actele care ating rezerva succesorala pot fi desfiintare , prin vointa mostenitorilor rezervatari ( copii, parinti, sot supravietuitor ), in sensul reductiunii liberalitatilor excesive. Asadar, daca fostul sot i-a transmis dreptul de proprietate asupra unui bun , lezand rezerva stabilta de dispozitiile legale pentru fiul dumneavoastra, puteti actiona in vederea reintregirii acesteia .
Pariticipand cu sume de bani la imbunatatirea sau la cumpararea unor bunuri, aceasta poate avea un drept de creanta, supus si acesta, scurgerii timpului, in sensul stingerii dreptului material la actiune neexercitat in termen de trei ani de la acest moment.
In ceea ce priveste bunurile proprietate comuna pe cote parti ( fiind parte contractanta), actiunea privind imparteala poate fi exercitata oricand.
Buna ziua !
Sfaturile date anterior in sensul acceptarii succesiunii sub beneficiu de inventar cred ca sunt cea mai buna solutie , pt ca nu implica niciun risc ....pt ca nu veti plati datoriile decat in limata activului existent (exemplu: daca are datorii de 100 lei iar valoarea bunilor ce intra in masa succesorala este de 80 lei , se vor plati doar cei 80 lei ) .
Da, dar pe zi ce trece aflu de alte datorii #-o, iar mostenirea consta dintr-un autoturism Dacia an fabricatie 1998 si 1 ha teren agricol in jud. Vaslui.
Deci 2600 lei credit la o banca, la Primarie nu am reusit inca sa aflu ce fel de datorii are si ce suma datoreaza :(.
Succesiune
marin raduti
tatal sotiei mele a murit acum o luna si se tot spune ca trebuie deschisa succesiunea vreau sa stiu daca trebuie neaaparat pt ca nici sotia si nici cumnatul ... (vezi toată discuția)
Overdraft
nicacarmen
Sotul meu avut un card overdraft.A decedat in luna noiembrie.Nu a avut a asigurare,era un card de salarii. M -a sunat de la banca sa platesc.Nu am facut ... (vezi toată discuția)