avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fuziune asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fuziune asociatii de proprietari

Intr-un bloc cu 3 scari, doua scari s-au constituit in asociatii de proprietari. Acum inteleg ca si cea de-a treia scara a inceput demersurile dar numai pentru a putea fuziona si a face asociatie pe bloc. Problema e ca una dintre scari constituite mai demult vrea acest lucru dar la mine pe scara unii vor fuziune altii nu. Cum se hotaraste fuziunea? Cum ne putem opune? Daca avem cu unul mai mult decat o treime , spre exemplu, putem sa ne pastram independenta? Am citit ca pentru fuziune e necesar acordul a doua treimi din membrii asociatiei. Cred ca noi avem mult mai mult de o treime dintre cei care nu vrem dizolvarea prin fuziune. Care este procedura dizolvarii prin fuziune? Care sunt etapele de parcurs? va multumesc
Cel mai recent răspuns: denissse , utilizator 14:01, 12 Iunie 2010
In legea 230/2007 nu se scrie nimic despre desprinderea unei parti dintr-o asociatie-mama, dar nici despre fuziunea mai multor asociatii.
Ca orice hotarare, si aceasta de fuzionare se ia cu votul a 50% +1 dintre proprietari.

Nu inteleg de ce, dupa atata zbatere de a va desprinde dintr-o asociatie de locatari ineficienta, de a va infiinta ca asociatie de sine-statatoare, doreste cineva sa complice lucrurile fuzionand cu alta asociatie.
Activitatea unei asociatii, cu cat este mai mare aceasta, cu atat devine mai greoaie, mai incarcata de dificultati.
Ii inteleg pe cei care vor sa se desprinda, dar nu pot sa-i inteleg pe cei care vor sa fuzioneze. Fara indoiala isi complica existenta.
Am citit ca modificarea acordului de asociere se face cu acordul a minim doua treimi din membrii asociatiei. Nu cred ca vor atinge acest numar. Dar nu stiu care este procedura. Deci eu as interpreta ca infiintarea asociatiei se face cu majoritate simpla dar dizolvarea ei se face cu majoritate calificata de doua treimi.Se inregistreaza la judecatorie dizolvarea si fuziunea? Toate discutiile au plecat de la fostul administrator care a umplut scarile cu zvonulca vor veni niste liste de plata uriase. Noi am afisat prima lista de plata acum si e foarte rezonabila.
Daca lucrurile sunt rezonabile, atunci ce va mai trebuie complicatii inutile, unindu-va cu altii?
Legea 230/2007
Art. 5. - (1) Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere.
(2) In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.
(3) Daca este cazul, asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de cladire isi reglementeaza intre ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexa la acordul de asociere.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2010
elga50, moderator
Aveti perfecta dreptate, numai ca fostul administrator care e pe o alta scara este un manipulator foarte abil si profita de cativa prieteni foarte galagiosi, violenti verbal si chiar fizic, fara prea multa carte, care impiedica practic desfasurarea normala a adunarilor generale. Deci totul a plecat de la alta scara si vor sa impuna fuziunea celor 3 scari. Eu intreb daca acest lucru nu trebuie decis in adunarea generala a asociatiei noastre. Fuziunea asociatiei noastre se decide sau nu in adunarea generala a Asociatiei noastre? Se poate face o fuziune fara aprobarea Adunarii Generale a asociatiei noastre? El sustine ca a strans semnaturi acum fix de la jumatate plus unul dintre proprietarii de pe scara. Insa numai 3 dintre acestia sunt membri ai asociatiei noastre. Suntem 27 de apartamente din care 17 membri ai asociatiei. Fuziunea nu implica schimbarea acordului de asociere? nu trebuie minim 2/3 sa fie de acord cu dizolvarea?
Inca o data, daca infiintarea necesita 50% + 1 din voturi, atunci si desfiintarea si fuziunea cu alta asociatie necesita tot atatea voturi.
De curiozitate....unde ati citit de 2/3, ca poate eu nu stiu......?

Cel mai bine mergeti la primarie si intrebati despre chestiune si daca aveti nelamuriri, puneti acolo toate intrebarile, pentru ca este un caz mai aparte...cu 17 din 27........Care va deveni asociatia de baza si care isi pierde identitatea ca asociatie? Ce se intampla cu acordul de asociere? Dar categoric e un lucru ca va trebui sa convocati AG a asociatiei Dv., sa puneti la vot chestiunea si s-o transati acolo, astfel incat orice tabel circulant prin bloc, ulterior, sa devina caduc.

Inca ceva: Nu se poate ca cei 10 proprietari de pe scara, ramasi pe dinafara asociatiei Dv. sa adere la alta asociatie pentru ca: o asociatie de proprietari se infiinteaza pe baza unei proprietati comune identificabila, adica condominii intregi, scari de bloc intregi (tronsoane).
Nu se poate constitui o asociatie cu juma' de proprietari de la o scara si alta juma' de la alta scara.

Alte discuții în legătură

Ce lege guverneaza fuziunea asociatiilor de proprietari denissse denissse Buna ziua, As dori sa stiu daca la legislatia necesara asociatiilor de proprietari s-ar putea adauga Legea 246 / 2005 cu privire la asociatii si fundatii.. ... (vezi toată discuția)
Reabilitare bloc cu 2 asociatii membrucom membrucom Buna ziua! Va scriu cu urmatoarea intrebare. Blocul nostru are 8 scari si este impartit in 2 asociatii. Ambele asociatii au depus dosare pentru reabilitare ... (vezi toată discuția)
Dizolvare asociatie de proprietari ! stelutaalistar stelutaalistar Buna seara ! As dori sa cunosc cum pot dizolva o asociatie de proprietari . [u]Practic [/u], nu teoretic . Ma refer in mod special la acte necesare , taxe ... (vezi toată discuția)