avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce lege guverneaza fuziunea asociatiilor de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce lege guverneaza fuziunea asociatiilor de proprietari

Buna ziua,
As dori sa stiu daca la legislatia necesara asociatiilor de proprietari s-ar putea adauga Legea 246 / 2005 cu privire la asociatii si fundatii.. Aceasta lege prevede la articolul 34 ca fuziunea asociatiilor se face cu acordul a cel putin 2/3 din membrii organului de conducere. Inteleg ca ar fi vorba despre Adunarea generala. Avand in vedere ca Legea 230 nu prevede nimic referitor la fuziune, se aplica atunci acest articol din legea 246/2005?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:29, 19 Iunie 2010
Pentru ca o asociatie de proprietari sa fuzioneze cu alta trebuie sa se tina cont de prevederile legii 230/2007 si normele de aplicare.
Trebuie sa se faca adunari generale la ambele asociatii de proprietari si sa se decida aceasta fuziune. Daca ramane valabil statutul uneia din cele 2 asociatii trebuie facut un act aditional la acesta cu modificarea articolului sau articolelor in care se descrie componenta pe blocuri sau scari a asociatiei.
Pentru a obtine o incheiere judecatoreasca a acestei fuziuni, la judecatorul delegat unde se depune documentatia, trebuie prezentat si tabel nominal cu acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor. Asa prevede legea 230/2007 cand se reglementeaza modificarea statutului sau actului constitutiv al asociatiei.
Asa ca aveti cadrul legal dat de legea 230/2007 care permite modificare statutului prin act aditional cu acordsul a 2/3 din proprietari.
Este vorba de 2/3 din numarul proprietarilor asociati al fiecarei asociatii care intentioneaza sa fuzioneze? Este foarte important sa stiu acest lucru.
Adica decizia de fuziune se ia in cadrul fiecarei asociatii cu acordul a 2/3 din numarul membrilor asociati din asociatia respectiva sau nu?
Mai precis, daca intr-una din asociatii nu sunt de acord 2/3 dintre membrii asociati cu fuziunea, aceasta mai poate avea loc fortat ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iunie 2010
denissse, utilizator
Exact aceeasi discutie am mai avut-o tot pe un topic al Dv. aici
www.avocatnet.ro/content/for...

Chiar am discutat destul de mult asupra subiectului. Daca nu va convingea parerea mea, puteati lansa intrebarea tot pe acel topic sa primiti si alte raspunsuri, iar problema ar fi avut o abordare unitara. Asa ce faceti? Daca nu va mai raspunde nimeni aici, peste 2 saptamani iar deschideti un alt topic?
Nu este vorba despre faptul ca nu as avea incredere in ceea ce spuneti dumneavoastra ci despre faptul ca alte persoane sunt de parere ca acordul de 2/3 pentru fuziune se raporteaza la totalul proprietarilor din noua asociatie care se creeaza prin fuziune. Mai mult, in statutul nostru se prevede ca dizolvarea asociatiei se face in 3 cazuri: cand scopul nu se indeplineste, prin hotararea Adunarii generale cu 80% din voturi si ultimul punct, cand "are loc fuziunea cu o alta asociatie de proprietari." Aici mi se pare o formulare ambigua. E ca si cand decizia de fuziune nu s-ar lua in asociatia noastra cu acordul a 2/3 ci in noua asociatie care se creeaza cu 2/3 din numarul total al proprietarilor pe bloc. noi suntem asociatie deocamdata constituita pe scara.
De aceea intreb. Nu va suparati, va rog, ca cer aceasta precizare. Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iunie 2010
denissse, utilizator
Nu ma supar ca mai vreti si alte pareri, cu atat mai mult cu cat este o chestiune de interpretare, dar era foarte bine daca toate comentariile erau puse in acelasi loc...si acolo fiecare isi aducea cunostintele si argumentele lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fuziune asociatii de proprietari denissse denissse Intr-un bloc cu 3 scari, doua scari s-au constituit in asociatii de proprietari. Acum inteleg ca si cea de-a treia scara a inceput demersurile dar numai pentru ... (vezi toată discuția)
Ce lege guverneaza fuziunea asociatiilor de proprietari? denissse denissse Buna ziua, As dori sa stiu daca la legislatia necesara asociatiilor de proprietari s-ar putea adauga Legea 246 / 2005 cu privire la asociatii si fundatii.. ... (vezi toată discuția)
Modificare numar membri comitet executiv emilia160189 emilia160189 Buna ziua, Un comitet executiv este format din 5 membri inca de la infiintarea Asociatiei de proprietari. Numarul membrilor nu figureaza in statut sau in ... (vezi toată discuția)